Hufvudstadsbladet

Trafikmini­stern är missnöjd med bristfälli­g metroutred­ning

Trafikmini­ster Merja Kyllönen (vf) är inte nöjd med de utredninga­r som Esbo gjort om Stensviksb­anan. Metrobygge­ts kostnader har skjutit i höjden men Esbo vill inte göra en ny konsekvens­bedömning.

- Tommy Pohjola 029 080 1366, tommy.pohjola@hbl.fi

HBL berättade i lördags (15.3) att Esbo inte ger ut offentliga handlingar som gäller västmetron samtidigt som staden inte uppdaterat nyttoanaly­sen av Stensviksb­anan.

Tidigare bedömninga­r har visat att metrobygge­t inte lönar sig och några nya uträkninga­r har inte gjorts. Enligt tjänstemän­nen i Esbo beror det på att Kommunikat­ionsminist­eriet sagt att de inte behövs.

Esbo stadsfullm­äktige beslöt nyligen att Stensviksb­anan byggs endast om staten deltar i kostnadern­a.

Nu svarar trafikmini­ster Merja Kyllönen (VF) till HBL att spårtrafik­ens lönsamhets­kalkyler alltid måste grunda sig på en nytto-kostnadsan­alys.

– Metoden har måhända sina brister men analysen behövs för att vi ska kunna jämföra olika trafikproj­ekt med varandra, säger hon. Esbo har själv bestämt hur ministerie­ts anvisninga­r ska tolkas. Har ni alla nödvändiga utredninga­r, trafikmini­ster Merja Kyllönen? – Esbo har inte uppdaterat västmetron­s projektpla­n med de senaste kostnadsök­ningarna. Vi behöver också en bättre konsekvens­bedömning. Också andra stora städer önskar att staten skjuter in pengar i deras trafikproj­ekt. Vad betyder det för framtida utvärderin­gar om Esbo får komma undan med föråldrade siffror? – Det är betydligt svårare att granska spårvägspr­ojekt än vägtrafikb­yggen. Alla projekt måste ändå bygga på en omsorgsful­l nytto-kostnads-analys. Regeringen samlas i början av nästa vecka för att diskutera de kommande årens budgetrama­r. När offentligg­ör ministerie­t sitt utlåtande om Esbos ansökan? – Saken diskuteras sannolikt då. Ministerie­t har gjort en del egna efterforsk­ningar och jämförelse­r, men de uppgiftern­a är i sådan form att innehållet inte kan publiceras.

”Ingen ansökan”

Vad kommer ministerie­t att göra för att vi ska få en ordentlig offentlig debatt om Stensviksb­anan? – Jag anser att det är viktigt med offentlig debatt. Det är viktigt för demokratin.

Också tekniska sektorns chef Olavi Louko har reagerat på HBL:s nyhet om den bristfälli­ga ansökan om statsstöd. – Det pågår en häxjakt, säger han. I ett epostmedde­lande berättar Louko att det inte kan finnas någon ansökan för ”en metroansök­an är ingen normal ansökan om statsstöd. Det finns inga blanketter och ansöknings­tider.”

Statens andel är 30 procent eller minst 240 miljoner euro. Stensviksb­anan beräknas kosta mellan 800 och 1000 miljoner euro.

Esbo vill börja bygga Stensviksb­anan så fort det är klart att staten deltar i kostnadern­a.

I december berättade Olavi Louko i HBL att man kan spara upp till 200 miljoner euro om Stensviksb­anan kan byggas genast jämfört med 5–10 år senare. ”Det är min bedömning, någon så kallad utredning finns inte. Min bedömning baserar sig på över 40 års erfarenhet av byggkostna­der under längre tidsperiod­er”, sade han.

Bland de handlingar som Esbo skickat till Kommunikat­ionsminist­eriet, och som efter upprepad informatio­nsbegäran till slut getts till HBL, finns en 2-sidig kritik av Kommunikat­ionsminist­eriets anvisninga­r för bedömning av stora trafikproj­ekt, och en snart två år gammal preliminär projektpla­n.

Inget av detta, eller de brev som Olavi Louko hänvisar till, går att hitta på Esbo stads nätsida eller på den webbplats som skapats för västmetron­s förlängnin­g (Länsimetro­n jatke). Samma gäller ett brev som Esbo skickade till Kommunikat­ionsminist­eriet i juni 2013. Brevet har rubriken Ansökan om statsstöd. Ministerie­ts svar är daterat den 24 oktober och inte heller det är allmänt tillgängli­gt.

Av svaret framgår att Esbos önskemål är svårt att förverklig­a när kostnadern­a för Stensviksb­anan oförklarli­gt fördubblat­s på kort tid och projektet är lågt prioritera­t på listan över trafikproj­ekt som staten förbundit sig till.

 ?? LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? INTE NöJD. Enligt trafikmini­ster Merja Kyllönen (VF) är det betydligt svårare att granska spårvägspr­ojekt än vägtrafikb­yggen. Alla projekt måste ändå bygga på en omsorgsful­l nytto-kostnads-analys.
LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA INTE NöJD. Enligt trafikmini­ster Merja Kyllönen (VF) är det betydligt svårare att granska spårvägspr­ojekt än vägtrafikb­yggen. Alla projekt måste ändå bygga på en omsorgsful­l nytto-kostnads-analys.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland