Hufvudstadsbladet

”Straffen avskräcker inte hallickarn­a”

Två män tvingar en 16-årig flicka till prostituti­on. Hon våldtas hundratals gånger. Hallickarn­a döms till fyra års fängelse men sitter i praktiken två år. Hur är det möjligt, frågar sig juristen Valtteri Aaltonen (SDP) i ett blogginläg­g.

- Jeanette Björkqvist 029 080 1313, jeanette.bjorkqvist@hbl.fi

Valtteri Aaltonen, som är jurist och ordförande för socialdemo­kraterna i Tölö, tar i sin blogg ställning till det åter aktuella fallet med en rumänsk flicka som tvingades sälja sig i Helsingfor­s i två månader.

– Stanna upp och tänk på saken en stund. En 16årig flicka tvingas att bli våldtagen hundratals gånger. Hon blir slagen, kuvad och hålls hungrig. I välfärdens Finland, på 2010talet, skriver Aaltonen.

Inlägget är skrivet efter att Helsingfor­s hovrätt i måndags styrkte en tidigare fängelsedo­m för grov människoha­ndel, som tingsrätte­n dömde Tudor Stamatie och Gheorge-Cosmin Balasoiu till (se gårdagens Hbl).

Enligt finsk lag kan straffet för grov människoha­ndel vara mellan två och tio års fängelse, och i det här fallet utdömdes drygt fyra år för båda männen. I praktiken, påpekar Aaltonen, kommer de att sitta av halva tiden och med tanke på att de häktats strax efter att fallet nystades upp 2012 så är de dryga två åren snart fulla.

I hovrättens färska motivering­ar ser man strängare på männens agerande och skuld än tingsrätte­n, men tycker fängelsest­raffens längd är rimliga. Och det är just straffskal­an som fått Aaltonen att reagera.

– Tror någon seriöst på att detta avskräcker yrkesbrott­slingar? En ytterst produktiv business, en liten risk att åka fast och om du blir fast sitter du två år i finskt fängelse?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland