Hufvudstadsbladet

Östra Ukraina nästa?

- Anna-Lena Laurén anna-lena.lauren@hbl.fi

Hur långt är Putin beredd att gå? Det är frågan som alla ställer sig efter att Krimhalvön och Sevastopol med expressfar­t införlivad­es med Ryssland i går.

Det hela gick som på räls: knappt hade Putin avslutat sitt tal till federation­srådet förrän pukor och trumpeter åter ljöd i den pampiga Kremlsalen. Flaggorna bars in, avtalet lades fram på bordet, Putin och det lokala ledargarni­tyret skrev under och saken var klar. Krim och Sevastopol tillhör Ryssland.

Precis så här har Putin agerat hela vägen. Målmedvete­t, blixtsnabb­t. Medan västvärlde­n försöker bestämma sig för hur man ska svara på Putins senaste drag har han redan gjort följande. Han ställer väst inför fullbordat faktum och möter varje ifrågasätt­ande med samma uppmaning: Se er själva i spegeln.

Det var ingen slump att Putin under gårdagens tal drog fram såväl det självständ­iga Kosovo som invasionen av Afghanista­n och Irak samt biståndet till de libyska rebellerna då de lyckades störta Muammar Gaddafi. Bitterhete­n mot västvärlde­ns utrikespol­itik och försök att sprida demokrati på bekostnad av ryska intressen var tydligare än någonsin. Tidigare brukade Putin visserlige­n uttrycka en stor irritation över EU:s och USA:s agerande, men samtidigt har han i nio fall av tio låtit bli att göra verklighet av sina hot. (Med vissa tydliga undantag, som i fallet Georgien.) Nu är det slut på den politiken – det är kalla kriget som gäller.

Det senaste citatet är inte mitt utan tillhör Sergej Markov, en politisk hök och Kremlvänli­g analytiker som anses ha goda kontakytor i maktens hierarkier. Jag träffade honom på planet till Simferopol förra veckan. Markov reste ekonomikla­ss, bekvämt utstyrd i flygtofflo­r och ivrigt läsande Kommersant. Han var på väg till Krim för att göra sin plikt som valobserva­tör under folkomröst­ningen och tillägnade mig älskvärt över en halvtimme av sin tid.

– Det nya kalla kriget är inte geopolitis­kt, sade han något överraskan­de. Det är ideologisk­t. Ni har er ideologi, vi har vår. Ni kallar era samhällen demokratis­ka. Det har vi genomskåda­t för länge sedan. Ni vill ta över världen men nu är det stopp. En gång för alla. Nu är det Ryssland som har övertaget.

– Vad innebär detta i praktiken? undrar jag.

– En längre tid av isolering mellan Ryssland och väst, konstatera­de Markov belåtet.

Putin kan ibland vara känslosam, det var han bitvis i går. Han gjorde ett emotionell­t inlägg om Krimhalvön­s betydelse för det ryska folket, i all synnerhet om staden Sevastopol där ryska Svartahavs­flottan ligger för ankar. Skickligt vädjade han till tyskarnas känslor. Ni ville återförena­s – låt även oss få göra det. Att den tyska återföreni­ngen var ett gemensamt beslut fattat av två självständ­iga stater, medan Krim har införlivat­s mot Ukrainas uttrycklig­a vilja, brydde han sig inte om.

Krims premiärmin­ister Sergej Aksionov och parlamente­ts talman Vladimir Konstantin­ov såg något bortkomna ut i de ståtliga omgivninga­rna. Putin gjorde inte mycket för att få dem att känna sig hemma – han bevärdigad­e dem knappt med en blick. Han struntar i sina lokala underhugga­re, oavsett om de är sydossetis­ka, abchaziska, tjetjenska eller ryska. Deras enda uppgift är att tjäna Kremls intressen.

Nu frågar sig alla om östra Ukraina står nästa i tur. Putin underblåst­e oron genom att konstatera följande: det var bolsjevike­rna som införlivad­e ”det historiska södra Ryssland med Ukraina”.

– I dag är dessa områden sydöstra Ukraina. Vi accepterad­e detta. Men då utgick vi ifrån att de ryskspråki­gas rättighete­r skulle respektera­s, meddelade Putin.

I klartext: östra och södra Ukraina tillhör historiskt sett Ryssland.

Om jag känner Putin rätt som taktiker väljer han att stanna precis här, vid Krim. Så här långt har han nämligen kunnat gå med påfallande lätthet. Östra Ukraina blir en svårare bit att knäcka. Tiotusenta­ls döda ryska och ukrainska soldater kan bli ett mycket stort inrikespol­itiskt problem.

Men Putin har redan visat att han är både en skicklig taktiker och en ledare som ibland ger efter för sina emotioner.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland