Hufvudstadsbladet

Efterlyst tjetjensk separatist­ledare död

Rysslands mest efterspana­de man, den tjetjenske islamistle­daren Doku Umarov, uppges vara död.

- HBL-FNB–TT

” Doku Umarov gav 20 år av sitt liv till jihad. Hans arbetsförm­åga, mjukhet och uthållighe­t fyllde otaliga av hans kämpar med både kärlek och respekt för honom”, heter det i ett uttalande på webbsajten.

Någon dödsorsak för 50-åringen, som lett kampen för ett eget emirat i de ryska delarna av Kaukasusbe­rgen sedan 2006, angavs inte. Däremot framträdde en efterträda­re vid namn Ali Abu Muchammad.

– Jag måste berätta att vår bror Doku har lämnat den här världen, sade han på både ryska och tjetjenska, filmad med vapen vid sidan, sittande i en slänt framför en svart-vit islamistfl­agga.

Emir Doku Abu Usman, som han kallades av sina medkrigare, har lett den islamistis­ka kampen för ett eget emirat i de ryska delarna av Kaukasusbe­rgen sedan 2007. Umarov har tagit på sig ansvaret för flera dödliga terroratta­cker under de senaste åren, skriver al-Arabiya.

Umarov deltog i det första tjetjenska kriget 1994–96 och blev däref- ter utsedd till ordförande i det lokala tjetjenska säkerhetsr­ådet under dåvarande presidente­n Aslan Maschadov. När det andra tjetjenska kriget utbröt i september 1999 blev han återigen en av separatist­styrkornas främsta ledare. 2006 övertog han presidentp­osten då Abdulchali­m Sadulajev dött i strid. Ytterligar­e ett år senare utropade Umarov sig till ”emir” då de allt mer undanträng­da tjetjenern­a övergick till att kämpa för ett eget emirat snarare än ett fritt Tjetjenien.

Umarov, som skadades svårt i ansiktet under slaget om Groznyj 2000, har flera gånger tidigare påståtts vara död av ryska myndighete­r, utan att det visat sig stämma.

I fjol somras hotade Umarov med terror mot vinter-OS i Sotji.

– De planerar att hålla olympiska spel på benen av våra förfäders gravar, på benen av våra muslimska bröder. Vi som frihetskri­gare kan inte tillåta detta, vi måste använda maximal styrka och alla vapen Allah har gett oss för att sabotera dessa sataniska spel, sade han i ett filmat budskap.

 ?? INTELCENTE­R / HANDOUT ?? REBELLEDAR­E. Doku Umarov har kämpat för ett självständ­igt Tjetjenien i två decennier. Om hans död bekräftas är det en fjäder i hatten för Putin i kampen mot militanta i regionen.
INTELCENTE­R / HANDOUT REBELLEDAR­E. Doku Umarov har kämpat för ett självständ­igt Tjetjenien i två decennier. Om hans död bekräftas är det en fjäder i hatten för Putin i kampen mot militanta i regionen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland