Hufvudstadsbladet

Sol, ljus och värme för stora och små

- Susanna Ginman susanna.ginman@hbl.fi, Twitter: @ginmansu

ETT DEBATTäMNE som dyker upp minst en gång varje år är om skolornas sommarlov borde senarelägg­as. Näringsmin­ister Jan Vapaavuori (Saml) föreslår en utredning. Turismbran­schen vill förlänga säsongen till slutet av augusti så att Finland kan ta emot europeiska turister hela augusti. Turismen är beroende av skolelever­na som billig säsongarbe­tskraft.

Ett annat argument för ett senare sommarlov är EU, som också pausar först i augusti. De tider när en stor del av samhället var helt stängt under sommaren börjar vara förgångna, på gott och ont.

Mot en förändring talar det fak- tum att hela utbildning­sväsendet skulle påverkas, eftersom antagninge­n till andra stadiet och högskolorn­a är beroende av avgångsbet­ygen. Det handlar alltså om en stor operation. Den är ändå inte omöjlig om den anses nödvändig.

Lärarna är delade men många ser pragmatisk­t på saken. Redan under vackra majdagar är det svårt att kräva koncentrat­ion av eleverna.

Väderstati­stiken visar att slutet av augusti är blötare än början av juni, som ändå kan vara kall.

Men det viktigaste argumentet handlar om ljuset. I juni är det ljust men efter midsommar blir dagarna kortare. Vi behöver ljuset och solen.

Ändå är en grundlig utredning bra att göra redan för att frågan inte ska behöva diskuteras gång på gång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland