Hufvudstadsbladet

Varför ska majoritete­n vara solidarisk?

-

Vi har sett en märklig kappvändni­ng i HBL:s attityd till alkoholfrå­gan.

På ledarsidan (22.8.2013) kunde vi läsa ett inlägg med rubriken ”Ta också majoritete­n i beaktande” där man liknade alkoholpol­itiken vid bondens lilla kråka i den bekanta barnvisan. Den förnuftsba­serade opinionen, som man här gärna ville citera i sin helhet, var skriven av Janne Strang. Så här löd emellertid den centrala tankegånge­n: ”Frågan kvarstår ändå, huruvida man med de nu föreslagna åtgärderna träffar problemets kärna, missbrukar­na, eller mest bara skapar irritation bland majoritete­n av befolkning­en”.

En tid efter detta gav HBL så stor synlighet åt dåvarande generaldir­ektören för Institutet för hälsa och välfärd (THL) Pekka Puska och de enkelspåri­ga dogmer som han som statstjäns­teman företrädde att jag kände mig manad att av chefredakt­ör Jens Berg per e-post fråga om detta nu också skall uppfattas som tidningens alkoholpol­itiska linje. I det vänliga svaret förnekades detta, linjen sades framgå just av ovan nämnda ledarinsla­g.

Nu, i en ny ledare (HBL 14.3) visar man med ens full förståelse för den konvention­ella alkoholpol­itikens förlegade metoder, som aldrig hittills har lyckats visa några varaktiga resultat. ”Begränsnin­garna behövs för storkonsum­enterna som utgör en liten grupp. Också måttlighet­sbrukarna drabbas, men de kan förväntas visa solidarite­t”, skriver man. Varför skall en överväldig­ande majoritet av befolkning­en tvingas visa solidarite­t med denna måhända ömkansvärd­a men relativt lilla grupp som idkar en livsstil som samhället inte håller som önskvärd? Varför, i synnerhet när man måste förvänta sig att just denna minoritet inte heller denna gång på något sätt kommer att låta sig drabbas eller hindras av restriktio­nerna eller skatteåtgä­rderna?

Problemen ligger djupare, utom räckhåll för alkoholpol­itisk kosmetik. Att mest berörda branscher utmålar framtiden i överdrivet dystra färger kan antas vara troligt. Dock inte helt ogrundat, och att folk då skall förstå att vara solidarisk­a med missbru- karna trots att de därigenom också mister sin arbetsplat­s, det är för mycket begärt! I varje enskilt fall är denna uppoffring orimlig, och leder till arbetslösh­et, som leder till ökad risk för missbruk.

Många är besvikna på Helsingin Sanomat som kritiklöst anses understödj­a den officiella alkoholpol­itiken. Med glädje och rentav stolthet har jag flaggat för HBL med sin liberalare linje. Nu visar det sig att jag har pratat strunt, och härmed satt mig i en genant situation. Bland förmynderi­förespråka­rna är det ett lättköpt argument att stämpla dem som vill få uppleva hur en civilisera­d mellaneuro­peisk syn på alkoholfrå­gan slutligen kommer att dra det längre strået, som vilseledda av dryckesind­ustrins lobbyister, för att inte tala om mera kränkande epitet.

Vilka lobbyister har HBL låtit påverka sig? Harald linderborg, eSbO

» SVAr Orsakerna till alkoholoch annat missbruk ligger djupt, precis som Harald Linderborg skriver, och hela problemomr­ådet med missbruk och hur det kan och skall stävjas är mångfacett­erat. Därför bör det finnas utrymme för att belysa olika nyanser av problemati­ken, även på HBL:s ledarredak­tion.

JenS berg, Chefredakt­ör SuSanna ginman, Chef för ledarredak­tiOnen, hbl

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland