Hufvudstadsbladet

Straffa sexköp, inte de prostituer­ade

- Carola SundqviSt, Ordförande SvenSka kvinnOförb­undet

I februari röstade EU-parlamente­t med stor majoritet igenom en resolution som förespråka­r att straffa sexköp, inte de prostituer­ade. Det här är historiskt i europeiskt sammanhang och en viktig signal från parlamente­t att vi inte kan fortsätta att tolerera att kvinnor utnyttjas i sexhandeln.

Att EU-parlamente­t godkände resolution­en betyder att det är parlamente­ts officiella åsikt i frågan. Resolution­en, som är icke-bindande, sätter nu ett tryck på EU-länderna att omvärdera sin prostituti­onspolitik. Godkännand­et innebär att EU-parlamente­t ser prostituti­on som en kränkning av mänskliga rättighete­r och en form av våld mot kvinnor. Resolution­en förespråka­r en sexköpslag enligt svensk modell där män som behandlar kvinnors kroppar som en handelsvar­a straffas, utan att kriminalis­era de kvinnor som drivs in i prostituti­on.

Det finns en tydlig koppling mellan prostituti­on och människoha­ndel, konstatera­r EUparlamen­tet i resolution­en. Sexuellt utnyttjand­e och människoha­ndel har ökat i länder som har legalisera­t prostituti­on. Europol rapportera­r att flickor och kvinnor utgör 96 procent av alla offer för människoha­ndel. Omkring 90 procent av människoha­ndeln är för sexuellt utnyttjand­e.

Det mest effektiva medlet i kampen mot sexhandel med kvinnor och barn är den modell som används i bland annat Sverige. De flesta offer för människoha­ndel smugglas till länder där sexköp är lagligt eller regleras, snarare än till länder som har antagit den svenska modellen.

Beskedet från EU är ett steg i rätt riktning, men det behövs också flera insatser såsom attitydför­ändringar i samhället kring sexköp. Föreställn­ingen att prostituti­on är det äldsta yrket i världen leder ibland till missuppfat­tningen att vi borde acceptera det som en del av livet och att allt vi kan göra är reglera det lite bättre. En sådan föreställn­ing normaliser­ar sexköp, leder till en ökad prostituti­on och inrotar den ojämställd­het som upprätthål­ler sexindustr­in. Vi måste stoppa efterfråga­n och arbeta för en kultur där sexköparna är medvetna om att kvinnorna de köper kan vara offer för människoha­ndel.

Jag är väldigt glad över parlamente­ts beslut, det visar att vi inte vill ha sexköp som en del av vår vardag inom EU. För att minska prostituti­onen och människoha­ndeln måste efterfråga­n minska. Den enda modell som gör det för tillfället är den som används i Sverige.

Jag hoppas att även Finland inom en snar framtid är redo att införa en sexköpslag för att främja jämställdh­et och för att motverka våld mot kvinnor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland