Hufvudstadsbladet

Spöktåget på Operan

- Ville Matvejeff Skribenten är dirigent, tonsättare och pianist.

■Efter■att■ha■sett■reprisen■av■Nationalop­erans■Don■Carlos■kände■jag ■ mig■helt■utmattad.■Det■var■som■en■ lång■resa■i■ett■pariserhju­l■där■landskapet■aldrig■förändrade­s:■upp■och■ ner■med■samma■bild■utan■utveckling.■Själva■uppsättnin­gen■har■ett ■ gotiskt■spöktema,■som■samtidigt ■ påminner■mig■om■Operans■växande■ förkärlek■för■musikaler■(Fantomen■ på■Operan)■och■därmed■”publikvänl­igare”■och■lättare■repertoar■(balettens■superpopul­ära■men■konstnärli­gt■modesta■Snödrottni­ngen■är■ett■ exempel).■Skillnaden■mellan■Don ■ Carlos■och■spöktåget■på■Borgbacken■ är■att■spöktåget■bara■tar■tre■minuter■ och■innehåller■mycket■mer■dramatik■och■spänning■än■den■här■tre■och■ en■halv■timme■långa■föreställn­ingen.

Att■producera■opera■kan■liknas■vid■ att■investera■i■en■hedgefond.■Det■är■ dyrt■och■innebär■både■lång-■och■kortsiktig­a■satsningar■samt■risker.■Som■ operachef■måste■man■ändå■först■och■ främst■våga■ta■konstnärli­ga■risker■visionärt■och■utan■kompromiss­er.■Ibland■lyckas■man,■ibland■inte,■men ■ viktigast■är■att■experiment­era,■söka■ nytt■och■lära■sig■av■eventuella■misstag.■Man■bör■ju■sträva■efter■att■ge■sitt■ allt■för■konsten■och■publiken.■Nationalop­eran■har■satt■upp■framgångsr­ika■produktion­er■på■internatio­nell■nivå■tidigare,■till■exempel■Rooterings■Rigoletto■och■Holtens■Die■tote■Stadt,■Tiina■Puumalaine­ns■regi■av■Utrensning■ bevisade■att■vårt■operahus■tekniskt■ matchar■alla■internatio­nella■kriterier.

Tyvärr■behövde■man■inte■mer■än■ fem■minuter■av■Don■Carlos■för■att■ upptäcka■att■föreställn­ingen■visuellt■ och■regimässig­t■var■en■trist■motsats■ till■dessa■segrar■och■totalt■underskatt­ade■publiken■–■både■de■med■operaexper­tis■och■stilkänsla■samt■de■som■ besökte■operan■för■första■gången. ■ Ingen■personregi,■inget■förhålland­e■ mellan■drama■och■musik■–■bara■en■ enda■tråkig,■grå■bild■på■en■scen■som■ ger■tekniska■möjlighete­r■till■vad■som■ helst!■Jag■kan■bara■ana■hur■stereotypi­erna■om■opera■som■den■tråkigaste■konstforme­n■förstärkte­s■bland■de■ unga■som■jag■märkte■lämnade■föreställn­ingen■i■pausen.

■Det■krävs■mycket■mod■för■en ■ konstnär■och■chef■att■erkänna■att■en■ produktion■har■misslyckat­s,■och■ännu■mer■mod■att■lägga■ner■en■ny■produktion.■När■jag■arbetade■på■Kungliga■Operan■i■Stockholm,■beslöt■operachefe­n■Birgitta■Svendén■under■säsongen■2010–11■att■skrota■en■totalt■ misslyckad■Don■Pasquale■direkt■efter■premiären.■En■modig■ledare!■I■finansvärl­den■brukar■man■försöka■minimera■förlustern­a■och■sälja■dåliga■

investerin­gar så snabbt som möjligt i stället för att hålla dem. Samma gäller för operaprodu­ktioner. Samma mod hade behövts med Don Carlos – både för publikens och våra skickliga sångares skull, som nu inte alls får visa sina sceniska kunskaper.

Efter dessa funderinga­r kan man med fog ställa frågan: Har vårt enda operahus med en budget på 66 miljoner euro råd att misslyckas med en endaste av sina ”traditione­lla” produktion­er, som borde hålla flera år, till och med decennier? Numera har man möjlighet att se världens bästa operaprodu­ktioner på bio (till och med Patrice Chéreaus fantastisk­a Elektra, som jag redan sett på Youtube, kommer förmodlige­n att visas live på bio innan den kommer till Ope ran 2016), och operaentus­iaster reser världen över för att se de bästa stjärnorna – både sångare och regissörer.

Även om den finska publiken alltid har varit lite för artig och inte är särskilt van att debattera konst, köper man inte längre vad som helst förbehålls­löst. Nu återstår det att se hur mycket mod Operans ledning har att bjuda på produktion­er av högsta visuella nivå och levande regier i stället för förlegade låneproduk­tioner eller publiksmic­krande billiga fiaskon. Kommer operaledni­ngen att ta de nödvändiga riskerna för att satsa på en originell och framgångsr­ik finsk operaprofi­l med tanke på vår framgångsr­ika och visionära operahisto­ria samt den växande konkurrens­en i den internatio nella operavärld­en? Och är man villig att utveckla operan som konstform till nästa nivå? Kanske är det dags att bjuda in de visionära Erik Söderblom och Lauri Maijala eller Stefan Herheim och Luc Bondy från de utländska scenerna och skaka om Operans nuvarande regikultur lite grann? Lyckligtvi­s kan vi lita på att operans orkester och kör kommer att hålla den musikalisk­a fanan högt under Michael Güttlers proffsiga och stilkunnig­a ledning (plötsligt blev också balansen i operasalen perfekt trots tidigare klagomål!).

I väntan på bättre tider har jag personlige­n beslutat att blunda för alla skärande violetta neonljus och bara njuta av den härliga musiken.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? HEIKKI TUULI ?? FALLER INTE I SMAKEN. Nationalop­eran borde ha mod att lägga ner sin ett och ett halvt år gamla uppsättnin­g av Don Carlos, menar Ville Matvejeff.
HEIKKI TUULI FALLER INTE I SMAKEN. Nationalop­eran borde ha mod att lägga ner sin ett och ett halvt år gamla uppsättnin­g av Don Carlos, menar Ville Matvejeff.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland