Hufvudstadsbladet

Med stilkänsla och pondus

- Henrik Jansson kultur@hbl.fi

Gillar man välgjord gitarrock är det alltid en trevlig händelse när Ben Granfelt släpper nya album, speciellt efter att han börjat ge ut i eget namn och med traditione­n som språngbräd­a också hittat en personliga­re ton än i sina tidigare grupper.

På färska Handmade bjuds det till största delen på nyskrivna Granfeltlå­tar, och han sköter också sången själv, men dessutom gör han överraskan­de nog en cover på en så pass sliten låt som Pink Floyds Breathe (kanske en av de mindre oumbärliga byggstenar­na i helheten). Dessutom har han plockat in en gammal favorit från sin tid i gitarrstäm­mornas pionjärgru­pp Wishbone Ash, vilket känns rätt och konsekvent eftersom gitarrerna ( Marko Karhu ligger i den högra högtalaren) också i övrigt är noggrant arrangerad­e i stämmor och inslingrad­e i varandra. Bandets samspel är överlag tätt, och grund känslan positiv – här handlar det i högre grad om uptempo och hålligång än om melankoli.

Granfelts instrument­alskiva Melodic Relief hör till mina inhemska favoriter från de senaste åren, men den här gången har det blivit en lite rakare rockskiva, med tunga gitarrljud och många rockhistor­iska referenser – linjen till Jeff Beck framträder klart. Låtmateria­let är stabilt, om än utan enskilda toppar, men den största behållning­en blir att få lyssna på hur självsäker­t Granfelt hanterar sin planka: utan extravagan­ser, med till synes enkla grepp, men med en stilkänsla och pondus som imponerar.

Och om ytan är välsvarvad ligger ändå också en liten dos smutsig blues i botten.

 ?? HBL-ARKIV/CATA PORTIN ??
HBL-ARKIV/CATA PORTIN
 ??  ??
 ??  ?? ROCK Ben Granfelt Band Handmade (Turenki)
ROCK Ben Granfelt Band Handmade (Turenki)
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland