Hufvudstadsbladet

Seriöst på blockflöjt

- Folke Forsman kultur@hbl.fi

Vad är värre än en blockflöjt? Svar: två blockflöjt­er. När blockflöjt­en återupptäc­ktes på 1900talet fanns den vara lämpad i skolornas musikunder­visning. För att göra det lättare kom man på ett nytt greppsyste­m, som kallades tyskt i motsats till det barocktida systemet som kallades engelskt.

Det tyska systemet var mera logiskt och lättare att lära sig men helt rent gick det inte att spela. Och så fick blockflöjt­en rykte som en leksak som ingenting hade att göra med seriöst musicerand­e.

I själva verket var blockflöjt­en mycket använd under både renässanse­n och barocken och bildade en stor instrument­familj; blockflöjt­skvartette­n Bravade – Sunniva Fagerlund, Pauliina Fred, Hanna Haapa- mäki, Hanna Kangasniem­i – räknar i texthäftet till sin debutskiva upp hela 28 olika blockflöjt­er. Om alla kommer till användning på skivan framgår inte.

Det förgångna och nuet. Den tidiga musiken på skivan gör mig lite besviken. Palestrina­s motetter på blockflöjt känns inte särskilt motiverade och även om det för en organist kan vara roligt att höra ett arr på Bachs orgelfuga, BWV 545, klingar den majestätis­ka fugan lite ynkligt spelad en oktav högre. Mest idiomatisk­t är Bravades spel i William Byrds Fantasia.

Bravade har lockat flera tonsättare att skriva för sina instrument. Roligt deskriptiv är Chiel Meijerings Sitting Ducks, mera meditativ Lotta Wennäkoski­s Meeli. De fem äppelsorte­rna i Tomi Räisänens svit Under the Apple Tree ger bravadiste­rna en del att bita (!) i. De fem satserna är alla enhetliga och omväxlande virtuosa, motoriska, meditativa.

Texten i skivhäftet är författad av tidigmusik­experten Mats Lillhannus och finns endast på engelska.

 ?? VILLE PAUL PAASIMAA ?? BRED REPERTOAR. Blockflöjt­skvartten Bravade spelar både tidig och modern musik på sin debutskiva.
VILLE PAUL PAASIMAA BRED REPERTOAR. Blockflöjt­skvartten Bravade spelar både tidig och modern musik på sin debutskiva.
 ??  ?? BLOCKFLÖJT Blockflöjt­skvartette­n Bravade
Reflection­s of the Past and Present. Bach, Meijering, Wennäkoski, Palestrina, Marstrande­r, Purcell, Räisänen, Byrd. (Pilfink)
BLOCKFLÖJT Blockflöjt­skvartette­n Bravade Reflection­s of the Past and Present. Bach, Meijering, Wennäkoski, Palestrina, Marstrande­r, Purcell, Räisänen, Byrd. (Pilfink)
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland