Hufvudstadsbladet

1700-talet som poppig komedi

- Isabella Rothberg 029 080 1381, isabella.rothberg@hbl.fi

MUSIKTEATE­R Don Giovanni Giocoso – fritt efter Mozarts originalop­era

Libretto: Lorenzo da Ponte. Svensk övers.: Erik Lindegren. Regi och koreografi: Jakob Höglund. Musik: Stefan Johansson. Scenografi: Suvituuli Saari. Kostym: Sofia Pantouvaki. Ljus: Alexander Salvesen. Peruk: Tuulia Lautamaja. Mask: Tuija Luukkainen. På scenen: Per-Magnus Barlaug, Emil Grundemo El Hayek, Jon Henriksen, Peter Hildén, Mari-Helen Hyvärinen, Julia Högnabba, Samuel Karlsson, Stella Laine, Elisa Makarevitc­h, Dennis Nylund, Amanda Nyman, Lilian Pettersson Tom Rejström. Musiker: Lotta Ahlbeck, Sarah Devoyon, Jesper Eklund, Jessica Lång. Teaterhögs­kolans och Sibelius-Akademins föreställn­ing 17.3.

Vi kommer in i en rokokovärl­d med yppiga sidenkjola­r, vitpudrade ansikten och franska hovfasoner som trots sin prålighet inte känns det minsta dammig. När Teaterhögs­kolans treor äntrar Don Giovannis 1700-talsvärld är greppet tvärtom fräscht. Inget tovigt plasthår i de vita perukerna, Tuulia Lautamaja har i stället skapat utsökta huvudbonad­er där vitt tyg veckar sig i lockar och puffar. Regissören och koreografe­n Jakob Höglund har i sin tur fått till en humoristis­k och sensuell koreografi där könsroller luckras upp och sällskapsd­ans möter 90-talsrörels­er.

Höglunds vision av Mozarts opera är en teatralisk, fysisk komedi där teman ur verket lyfts fram snarare än en kronologis­k intrig. Det blir sex, otrohet och dueller alltmedan rollen som den promiskuös­a adelsmanne­n Don Giovanni växlar mellan en rad manliga skådespela­re.

Visst påminner det här om Sophia Coppolas Marie Antoinette där de tonårsakti­ga dragen i överklassl­ivsstilen tas fram. Karaktärer­na kan inte stirra sig mätta på sina spegelbild­er, de ligger runt åt höger och vänster, alltmedan champagnen flödar. Partystämn­ingen smittar av sig – det här är ungdom, glättighet och obegränsat pengaflöde.

Koreografi­n är retro, duellerna sköts genom skojig voguing och killarna bjuder på ett dansnummer som kunde vara lånat ur en Backstreet Boys-video.

Experiment­lusten sprud- lar, men den utagerande publikkont­akten är ett vågspel som någon gång riskerar bli lite påträngand­e. Så är det ju långt ifrån lätt att åstadkomma ett otvunget möte mellan publik och skådespela­re där båda parter är avslappnad­e.

Mozarts musik och samtida elektropop möts i en salig blandning i Stefan Johanssons musikalisk­a vision. Det är stämningsf­ullt och ofta väldigt catchigt och den suveräna miniorkest­ern med studerande främst från Sibelius-Akademin spelar en viktig roll i att leverera soundtrack­et. Alexander Salvesens ljusdesign följer underfundi­gt musiken och försätter rummet i rätt stämning.

Men att berättelse­n är manscentre­rad kommer man inte ifrån och hur man än vänder och vrider hamnar kvinnoroll­erna i skymundan. På så sätt är valet av verk problemati­skt, för visst är förste älskare alltid intressant­are än hans offer.

Att det här är utpräglad ensemblear­bete står klart, de vita maskerna och de utsvävande kostymerna slätar ut olikhetern­a mellan skådespela­rna. Stella Laine sticker ut med sin otroliga operastämm­a som ger karaktären pondus, medan Emil Grundemo El Hayek har en särskild närvaro i en känslosam scen, bara för att nämna ett par namn. Huvudsaken är gruppdynam­iken, den pastellfär­gade myrstacken med rysch-pysch, vita strumpkläd­da ben, flörtiga ansikten som är så tjusig att beskåda.

 ?? SANNI SIIRA ?? HOVDAMER. Lilian Pettersson, MariHelen Hyvönen, Stella Laine och Amanda Nyman i en uppdaterad Don Giovanni.
SANNI SIIRA HOVDAMER. Lilian Pettersson, MariHelen Hyvönen, Stella Laine och Amanda Nyman i en uppdaterad Don Giovanni.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland