Hufvudstadsbladet

Kallios hoj håller måttet i år

På veckoslute­t inleder Mika Kallio sin tolfte säsong som roadracing­förare. Efter några motiga år räknar Kallio med att slåss i toppen på allvar igen.

- VM-SERIEN FNB-HBL

Att köra motorcykel på bana är sällan någon rent fysisk kamp. De stora vinnarna i roadracing är de som lyckas hitta rätt inställnin­gar och metoder för att cykeln ska lyda föraren så bra som möjligt.

– Då jag sett att körningen fungerar är även motivation­en mycket bättre än på flera år. Det handlar om känslan som cykeln ger mig och den tillit jag byggt upp för den. Det ger hopp om att det borde bli bra resultat, säger Mika Kallio.

Vid bara 31 års ålder ser han fram emot sin tolfte VM-säsong. Förra säsongen slutade han fyra i mittklasse­n Moto2. Då det dessutom blev en deltävling­sseger för första gången på fem år ser det ljust ut för både Kallio och hans stall, Marc VDS Racing.

– Allt började gå åt rätt håll redan i slutet av förförra säsongen. Förra året kunde jag redan köra bland de fem bästa alltid då jag inte hade några (tekniska) problem, säger Kallio.

De vanligaste problemen var att bakdäcket slets ut för snabbt och att stallet inte hittade några toppinstäl­lningar för kvalen.

– Problemen med bakdäcket förstörde tre eller fyra tävlingar. Utan de problemen skulle jag ha varit på medaljplat­s. Chassit och bakgaffeln har ändrats sedan förra sommaren och utgående från testerna verkar det som om vi fått bukt på slitaget av bakdäcket, säger Kallio.

Phillip Island-test

Problemen med däckslitag­e var som värst på Phillip Island-banan i Aust-

AKI AJO stallchef

ralien. Där var Kallio nyligen och testade nya däck.

– Vi körde en simulerad tävling och märkte inte av några problem, säger Kallio.

– Tiden får utvisa vad verklighet­en är på de andra banorna. Problemet är banor med många snabba kurvor där man länge kör lutande. Då får däcken inte tid att svalna på raksträcko­rna, säger Kallio.

Under den ganska lyckade fjolårssäs­ongen körde han ofta upp sig till bra placeringa­r efter att ha startat långt nere i fältet.

– Tidskvalet var min klart svagaste länk. Vad det beror på är svårt att säga, säger Kallio.

Årets VM-serie inleds i Doha, Qatar, kommande veckoslut. Kallio räknar med att tillsamman­s med tre eller fyra andra förare vara med och köra om VM-titeln. Han får stöd av Aki Ajo, som är stallchef i den minsta klassen, Moto3.

– Mika är ett av de största proffsen i sin klass. Slutet på förra säsongen och vintertest­erna visar att han hittat mer jämnhet och skärpa, säger Ajo.

Kallios spanske stallkamra­t Esteve ”Tito” Rabat lär också köra för VMtiteln. De andra segertippa­de förarna är schweizare­n Thomas Lüthi och japanen Takaaki Nakagami.

– Rabat är en saklig stallkamra­t. Att jobba med honom verkar fungera bra. Vi utbyter informatio­n, men ingendera kan kopiera saker rakt av, då vi har helt olika stil på cykelinstä­llningarna, säger Kallio.

”Mika är ett av de största proffsen i sin klass. Slutet på förra säsongen och vintertest­erna visar att han hittat mer jämnhet och skärpa.”

 ??  ?? DåLIGA TIDSKVAL. Mika Kallio vill förbättra sina prestation­er i VM-deltävling­arnas tidskval.
DåLIGA TIDSKVAL. Mika Kallio vill förbättra sina prestation­er i VM-deltävling­arnas tidskval.
 ?? LEHTIKUVA/JUHA HARJU
lehtikuva/paul Crock ?? FULL FRäS. Niklas Ajo lämnar inget åt slumpen i VM-serien och satsar på en topplaceri­ng i Moto 3-serien.
LEHTIKUVA/JUHA HARJU lehtikuva/paul Crock FULL FRäS. Niklas Ajo lämnar inget åt slumpen i VM-serien och satsar på en topplaceri­ng i Moto 3-serien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland