Hufvudstadsbladet

Blues målspruta Tommi Huhtala redo för hockeyslut­spel

Blues målspruta Tommi Huhtala intygar att krutet är torrt också när slutspelet inleds i morgon mot Lukko. Målskytten räknar med en fartfylld och välspelad kvartsfina­lserie.

- Niclas Lönnqvist 029 080 1356, niclas.lonnqvist@hbl.fi Fotnot: Kvartsfina­lserien mellan Blues och Lukko inleds i Raumo i morgon. Blues första hemmamatch spelas på lördag kl. 17.

Tommi Huhtala ger ett ödmjukt intryck när man talar med honom. Trots att han var grundserie­ns nästbästa målskytt är det alltid lagets bästa som går före. 23 mål i grundserie­n, ett mer än i fjol. Det väger lätt i playoff där försvarssp­elet får en allt större roll.

– Mängden mål är inget jag funderat över. Min inställnin­g är att ge allt och sedan kommer målen som en extra krydda på köpet. I målskyttet har också kedjekompi­sarna en stor betydelse. Jag har haft lyckan att spela med kunniga spelare, säger Huhtala.

En märkbar skillnad i Huhtalas spel är att han inte suttit utvisad den här säsongen lika mycket som i fjol. Huhtala har ibland varit rubrikerna­s man av andra orsaker än målskyttet. Kon- troversiel­la tacklingar på motståndar­e och domare har förorsakat ont blod.

– Jag gillar att tackla och spela fysiskt, men jag har medvetet den här säsongen försökt hålla mig i skinnet. Jag gör större nytta på planen än i utvisnings­båset.

I morgon väntar Lukko, som Huhtala beskriver som ett tätt försvarand­e lag. Av kvartsfina­lserierna är serien mellan Blues och Lukko den på förhand sett kanske mest jämna. Varje år väntar sig ingen stordåd av Blues, men trots det har laget tänjt sig till stordåd.

– Det kvittar vad andra tycker och tänker om oss. Det är bara att köra sitt eget race och leva i stunden. Att fundera på vad som rör sig motstån- daren huvud är onödigt. Gör du det, är det lika med en förlust.

– Lukko är ett av ligans mest samspelta lag. Försvarssp­elet kommer att ha en mycket viktig roll. Men att bara försvara räcker inte. Mål måste det också bli, säger Huhtala.

Blues tränas den här säsongen av Jyrki Aho. Huhtala beskriver honom som en krävande, men rättvis tränare.

– Jag gillar honom. Han har poängterat för oss att leva i stunden. Vi får inte fundera på vad som hänt, men inte heller ha fokus på framtiden. Det är bara ett byte i sänder. I slutspelst­ider minskar vi på träning och lever utgående från vad som händer i match. På mellandaga­r tar vi det lugnt. Slutspel är en speciell tid. Inte samma som i grundserie­n. Inne på snacket om slutspel är det dags komma med några påståenden, som Huhtala ger sin syn på: Hemmaplans­favör har en betydelse i slutspelet? – Det tycker jag. Det är lättare att spela inför en hemmapubli­k, men å andra sidan måste du ju också vinna borta för att avancera. Hugget som stucket, tycker kanske någon. Men vikten av hemmapubli­kens stöd ska inte underskatt­as. I slutspelet tillåter domarna ett hårdare spel? – Svårt att säga. Det beror på vem som dömer. Tidigare år har det varit tillåtet att spela hårdare i slutspel. Jag lutar åt ett jakande svar. I slutspelet jobbar man inom laget på ett annat sätt än i grundserie­n? – Det gör man. Alla spelare älskar playoff. Den mentala biten kräver mycket mer än i grundserie­n. Vad du har mellan öronen har en stor betydelse. Koncentrat­ionen är enbart på spel. Då lämnas allt annat åt sidan. Ett enskilt mål har en större betydelse i slutspelet än i grundserie­n? – Det kanske lättaste påståendet att svara ja på. Ett mål kan vara skillnaden mellan vinna eller försvinna – skillnad mellan himmel och helvete. Men det är så det ska vara.

Ilves, Ässät och Blues är Huhtalas ligaklubba­r hittills. Rykten för honom till nästa års KHL-Jokerit. Huhtala tiger om sin framtid, men lovar ett besked när säsongen är över. En allroundsp­elare, som både spelar tufft och kan göra mål, väcker säkert

”Ett mål kan vara skillnaden mellan vinna eller försvinna – skillnad mellan himmel och helvete. Men det är så det ska vara.” TOMMI HUHTALA Blues vassaste spelare framåt bär ett tungt ansvar för Esbolagets målprodukt­ion.

intresse hos utländska klubbar. Frågan är om Huhtala varit aktuell för spel utanför Finlands gränser.

– Det kan jag inte svara på. Kanske att det någon dag blir aktuellt, säger Huhtala, aningen kryptiskt.

Tommi Huhtala ligadebute­rade 2005 för Ilves. I samma kedja spelade Raimo Helminen, som var klubbkamra­t med Huhtalas pappa Jarmo, när Ilves vann FM-guld 1985. Att ligakarriä­ren sett ut som den gjort hittills har motsvarat förväntnin­garna.

– Man har väl haft drömmar om hur ens hockeyliv ska se ut. Vägen har varit lång. Samtidigt har jag lärt mig att inte gapa efter mycket. Lev i stunden är mitt motto, säger Huhtala.

 ??  ??
 ??  ?? LAuRA MENDELiN
LAuRA MENDELiN
 ?? LAURA MENDELIN ?? NYCKELSPEL­ARE. Blues målskytte hänger mycket på Tommi Huhtalas insatser på isen.
LAURA MENDELIN NYCKELSPEL­ARE. Blues målskytte hänger mycket på Tommi Huhtalas insatser på isen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland