Hufvudstadsbladet

Blomkal pa restaurang­menyn

Det är som i modevärlde­n – vart tjugonde år är allting modernt igen. Nu är det blomkålen som plötsligt hittat tillbaka till restaurang­menyerna.

- Mia Gahne/ TT

Blomkålens snälla lite sötsyrliga smak är både trösterik och elegant på samma gång. Eftersom den är diskret passar den till både kött, fisk, fågel, charkuteri­er och bacon. Dessutom är blomkålen god på egen hand.

Råriven

I dessa diettider när många vill undvika kolhydrate­r är blomkålen ett lysande alternativ. Riv den rå i stället för ris, mosa den i stället för potatis eller använd den i en gratäng i stället för pasta.

Det enda man inte bör göra är att servera blomkål överkokt, det förtjänar den verkligen inte.

Därutöver kan man använda den till väldigt mycket. Tomat, örter, ost och smör är smaker som gör sig fint till.

Ett bra sätt att tillreda blomkål är att ugnsrosta den. Det händer något magiskt när kålen blir lätt karamellis­erad och får en nästan kolaaktig smak. Det blir fullständi­gt ljuvligt till salt parmesan eller en grillad biff. Eller varför inte dippa råa buketter i en ädeloströr­a som snacks?

Nyttig

När du köper blomkål, välj rena, gräddvita och kompakta huvuden utan fläckar eller separerade buketter. Ju tjockare blad desto bättre – det är de täckande bladen som skyddar själva kålen och gör den vit. När den inte får någon sol på sig utveck- las ingen klorofyll. Men det finns även gröna och lila varianter.

Blomkål har odlats i Europa sedan 1500-talet, men växer även vild så långt norrut som i Storbritan­nien. Den nordiska sommarblom­kålen är extra fin och god och något att se fram emot.

Blomkål kan förvaras rå i en plasteller papperspås­e i kylen upp till en vecka. Färdigskur­na buketter håller däremot inte lika länge och bör ätas upp inom två dagar.

Förutom att blomkålen är fettsnål är det en ypperlig källa till C-vitamin, K-vitamin och fibrer. Den innehåller även antioxidan­ter med cancerskyd­dande egenskaper.

 ??  ??
 ?? foto: Leif R Jansson/tt ?? KOMPLETTER­AR. Rostad blomkål är fantastisk­t gott. Det söta i kålen karamellis­eras och får en nästan kolaaktig smak.
foto: Leif R Jansson/tt KOMPLETTER­AR. Rostad blomkål är fantastisk­t gott. Det söta i kålen karamellis­eras och får en nästan kolaaktig smak.
 ??  ?? LäTTLAGAD MIDDAG! Baka blomkålen i ugnen.
LäTTLAGAD MIDDAG! Baka blomkålen i ugnen.
 ??  ?? NYA SMAKER. Ugnsbakat helt blomkålshu­vud med ett spännande kapristäck­e.
NYA SMAKER. Ugnsbakat helt blomkålshu­vud med ett spännande kapristäck­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland