Hufvudstadsbladet

Böcker billigast på nätet

Prissättni­ngen på nya böcker varierar i Finland, och billigast är böckerna på nätet. Men bakom prisnivån finns många faktorer, bland annat en mervärdess­katt som är betydligt högre än i Sverige.

- Philip Teir

Tittar man på pristabell­erna bredvid verkar det rätt enkelt: för konsumente­n är det billigast att beställa böcker via nätet. Visst tillkommer postkostna­der, men priset från Adlibris hamnar ändå under de dyraste bokhandlar­nas priser.

Men så enkelt är det förstås inte. Ett medvetet konsumentb­eteende är en ideologisk fråga, oberoende om det gäller böcker eller tomater. Yle granskade den Bonnierägd­a bokjätten Adlibris i februari och konstatera­de att nätsajten undviker skatter i Finland genom att sälja sina böcker via ett svenskt logistiksy­stem. Finska böcker skickas till Sverige och skickas tillbaka igen. Enligt Yle undviker Adlibris därmed den finska bokmomsen helt och hållet – och det syns på priset.

Men om man inte bryr sig så mycket om de förlorade intäkterna till finska staten, vad ska i så fall styra?

En kollega föreslog att man borde handla av den som ger mest pengar till själva författare­n, och som författare vore det dumt att inte hålla med. I så fall kan man tänka lite som med närproduce­rad mat: skippa mellanhänd­erna och logistiken, köp boken direkt av förlaget. Då minimeras risken att priset är utsatt för olika bokhandlar­rabatter, som naggar författare­ns royalty.

Som kulturjour­nalist kan man däremot ibland undra hur mycket man egentligen ska skriva om bokbransch­en över huvud taget. Gör man inte mer nytta för läsningen i Finland genom att skriva om litteratur­en? Finländsk kulturjour­nalistik har under senare år blivit allt mer nyhetsfoku­serad och tabellinri­ktad.

För oss läsare finns det faktiskt en gammal hederlig lösning på prisproble­met, kanske till och med alldeles bakom hörnet: biblioteke­t.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland