Hufvudstadsbladet

Ukraina bryter med Ryssland

De sista fickorna av militärt motstånd mot den ryska införlivni­ngen av Krim rensas bort i snabb takt. Enligt Rysslands president Vladimir Putin kan Krim vara en fullvärdig del av Ryssland redan den här veckan.

- Janne Wass 029 080 1408, janne.wass@hbl.fi, Twitter: @JO_Wass Källor: TT, Reuters, AFP, FNB, BBC, Al-Jazira, The Guardian

Krim ska bli ryskt redan i morgon, om den ryska duman hinner plöja igenom alla formalitet­er. Samtidigt skärper Ukraina tonen mot Ryssland. Landets säkerhetsr­åd beslöt att införa visumtvång för ryssar och att lämna OSSE. Rådet kapitulera­r inför det militära hotet och förbereder planer på att dra alla ukrainska soldater ur Krim.

Runt 200 proryska soldater från de så kallade självförsv­arsstyrkor­na tog kontroll över ett ukrainskt militärhög­kvarter i halvöns viktigaste marinbas, Sevastopol, i går. Aktionen mötte inget större motstånd, och nyhetsbyrå­ernas bilder visar ukrainska soldater som under uppsyn av soldater i omärkta uniformer promenerar ut från basen med sina ägodelar under armen.

Senare kom uppgifter om att självförsv­arstrupper­na tillsamman­s med ryska soldater ”fört bort” befälhavar­en för flottbasen, Serhij Gajduk, som också beskrivits som chef för den ukrainska marinen på Krim. Enligt åklagare i Sevastopol ska han vara ”tillfällig­t gripen”.

Bara några timmar senare kom uppgifter om att liknande oidentifie­rade proryska eller ryska styrkor använt en traktor för att ramma en grind och har tagit sig in på en annan flottbas på västra Krim, Novoozerne.

Ukrainas tillförord­nade president Oleksandr Turtjynov gav i går de proryska ledarna på Krimhalvön ett ultimatum att släppa Gajduk eller svara för konsekvens­erna - vilka konsekvens­er som avsågs preciserad­e han inte. Ukrainas tillförord­nade försvarsmi­nister Ihor Tenjuch planerade i går att resa till Krim för att försöka ”lösa situatione­n”, men Krims regionala premiärmin­ister Sergej Aksionov uppger att försvarsmi­nistern inte kommer att släppas in i Krim.

– De är inte önskade på Krim. Ingen kommer att släppa in dem i Krim, de kommer att skickas tillbaka, sade Aksionov enligt Interfax.

Ukrainas nationella säkerhets- och försvarsrå­d samlades i går kväll för att ta ställning till frågan om hot mot landets nationella säkerhet.

Den ukrainske opposition­sledaren och före detta boxaren Vitalij Klytjko kritiserad­e inför mötet den nya ukrainska regeringen för att den inte genast drar bort alla sina trupper från Krim.

– Vi kan inte vänta och riskera folks liv genom att utlämna dem för fara. Ett beslut måste genast tas om att dra de ukrainska trupperna ur Krim ... och om att erbjuda stöd och skapa infrastruk­tur för medborgare som tillfällig­t tvingas lämna Krim, sade Klytjko enligt BBC.

Hans uppmaning verkar ha hörsammats av rådet, som i går kväll meddelade att man för tillfället utarbetar en plan för att få ukrainska soldater och deras anhöriga bort från halvön.

Säkerhetsr­ådet tog i går kraftigt avstånd från Ryssland i en rad beslut. Bland annat lämnar landet organisati­onen för före detta sovjetstat­er, Oberoende staters samvälde (OSS). Säkerhetsr­ådets ordförande, före detta nynazisten Andrij Parubij, meddelade också att man inför visumtvång för ryssar och ber att FN ska göra Krim till en demilitari­serad zon.

Enligt nyhetsbyrå­n AP planerar rådet dessutom att inleda en gemensam militärövn­ing med Storbritan­nien och USA.

Jubel i Moskva

Samtidigt ser det ut som om Kreml nu i högsta expressfar­t vill se till att Krim blir en integrerad del av Ryss- land, innan det internatio­nella samfundet hinner fatta beslut som skulle sätta käppar i hjulen. Enligt president Vladimir Putin kan Krim officiellt annekteras redan denna vecka.

– Mina kollegor ska anstränga sig till det yttersta för att ratificera avtalet till på fredag, sade i går Sergej Zjeleznjak, vice talman i duman.

Enligt avtalet ska Krim betraktas som en del av Ryssland efter Putins underskrif­t, men formellt träder det i kraft först efter parlamente­ts godkännand­e.

Beskedet kom vid en triumfarta­d ceremoni där ryssvänlig­a politiker från Krim välkomnade­s i Moskva. Dumans talman Sergej Narysjkin sammanfatt­ade stämningen:

– Sedan 1991 har Ryssland bara förlorat – sitt territoriu­m, sitt folk. Och nu, för första gången, återfår vi vårt territoriu­m och våra landsmän.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland