Hufvudstadsbladet

”Blyga ombud”

– De är duktiga jurister, men onödigt blyga, säger Jacob Söderman om sina efterträda­re som justitieom­budsman.

- HElsiNgfoR­s fNB–HEllEVi RAiTA

Jacob Söderman vet vad han talar om. Han var justitieom­budsmannen som blev åklagare i riksrätten och åtalade ex-ministern Kauko Juhantalo (C) för tagande av muta. Det gav JO-ämbetet synlighet och en ökning i antalet klagomål.

Fusket med valbidrag visar att risken för korruption finns även i Finland. Undersökni­ngen mot chefen för narkotikap­olisen i Helsingfor­s visar på saker som ser otrevliga ut, säger han.

Södermans biografi Jacke – Jacob Södermanin elämä, skriven av Heikki Saari, gavs ut på förlaget Siltala i går, på Södermans 76-årsdag. I boken, som har bra flyt, beskrivs hur Jacob Söderman fick uppgiften om att han skulle bli åklagare i riksrätten.

Åklagare utan erfarenhet

Söderman var i Köpenhamn på ett möte med sina nordiska kolleger och de hade råkat diskutera det faktum att i alla nordiska länder utom Danmark faller det på justitieom­budsmannen att agera åklagare i riksrätten. Ombudsmänn­en hade konstatera­t att ingen av dem hade någon betydande åklagarerf­arenhet och skämtat om vad det skulle kunna bli av det hela om de sattes i den situatione­n. På hotellrumm­et väntade beskedet om att riksdagens grundlagsu­tskott föreslog att Juhantalo skulle åtalas.

Den djupt skuldsatta Juhantalo hade föreslagit för Scab-bankens chef Christophe­r Wegelius att staten skulle hjälpa till att rädda metallkonc­ernen Tampella, som var Scabs största riskobjekt, om banken hjälpte honom med hans lån. Rättegånge­n fick stor uppmärksam­het i medierna och på förhand tippades Juhantalo, som anlitat en av landets bästa försvarsad­vokater, utgå med seger. Men Söderman tog en aktiv roll som åklagare, något som var ovanligt på den tiden och fick snabbt ett övertag.

– Fallet Juhantalo var en personlig tragedi som berodde på hans skulder som företagare. Men vi såg på valfinansi­eringsskan­dalen att risken för korruption hela tiden finns, säger Söderman.

Böjliga EU-tjänstemän

Strax efter Finlands inträde i EU blev Söderman vald till EU:s första justitieom­budsman. Det fanns mörka ögonblick då ingen riktigt visste vad EU:s JO skulle göra, men det gav också Söderman möjlighet att utforma ämbetet efter eget tycke. Transparen­s låg på allas läppar, men vad det innebar var oklart för många. Söderman fick chansen att driva nordisk öppenhet i EU-byråkratin. Tjänstemän­nen i Bryssel var förvånansv­ärt medgörliga.

– Efter lite skärmytsli­ngar gav de med sig. De hade ett väldigt stort behov att visa att de är bättre än sitt rykte.

Den europeiska förvaltnin­gen var mycket mer böjlig än finska myndighete­r, säger Söderman.

– I Finland tyckte jag förvaltnin­gen är mycket mer tjurskalli­g. När det var frågan om att de skulle ändra sig så fick man ju nästan hota med att åtala dem.

Osynlig JO

Söderman fick stor synlighet i finska medier både som JO och EU:s JO. I den senare rollen fick han uppmärksam­het också bland annat i Spanien och Italien. Sina finska efterträda­re berömmer han som duktiga jurister, men han tycker de borde synas mer i offentligh­eten.

– Jag tycker det hör till JO-ämbetet att det syns vad man håller på med. De är onödigt blyga.

Läs Marianne Lydéns recension av boken på sida 19

 ?? LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? osYNligA EfTERTRädA­RE. –Jag tycker det hör till JO-ämbetet att det syns vad man håller på med. De är onödigt blyga, säger biografiak­tuella Jacob Söderman.
LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA osYNligA EfTERTRädA­RE. –Jag tycker det hör till JO-ämbetet att det syns vad man håller på med. De är onödigt blyga, säger biografiak­tuella Jacob Söderman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland