Hufvudstadsbladet

Tryck på att höja fastighets­skatten

Det kan bli dyrt att bo i ett gammalt hus om finansmini­sterns ekonomiska experter får som de vill: Då blir fastighets­skatten fritt byte i ramförhand­lingar. – Det borde finnas undantag, säger Esbobon Benita Åkerlund, som fick sälja mark för att reparera si

- Sylvia Bjon 029 080 1310, sylvia.bjon@hbl.fi

Den smältande snön, takdroppet och vårsolen avslöjar att taket på den historiska stenladan och på stallet rostar lätt och borde bytas.

På mangårdsby­ggnaden är taket nybyggt – men det hade sitt pris: Benita Åkerlund fick sälja en del av gårdstomte­n för att kunna reparera det, en omständlig process för det krävde Museiverke­ts översyn.

Den sålda delen av tomten ligger strax bakom en röd träbod från 1800-talet och där har nya bostadshus vuxit upp.

De ekonomiska experter som finansmini­stern samlade till ekonomifor­um i januari ser fastighets­skatten som en möjlig källa till större intäkter för kommunerna inför ramförhand­lingarna. För husägare med gamla hus kommer däremot den kinkiga frågan allt närmare: Måste man sälja?

– Det borde finnas frågor som är öppna för tolkning. Om man höjer fastighets­skatten ytterligar­e borde det åtminstone finnas avdrag för gamla byggnader som är skyddade, men som kräver reparation­er hela tiden, säger Benita Åkerlund, 81.

Måste lyda Museiverke­t

På hennes gård krävs tillstånd av Museiverke­t för ändringar, men ansvaret för att hålla byggnadern­a i skick är ägarens.

– Det är många som kämpar med samma problem med gamla hus i Esbo. Man naggar hela tiden tomten i kanterna för att ha råd, och sedan är bara stommen kvar, säger Åkerlund.

Hennes pension räcker till vardagsbes­tyren, men när det gäller att hålla bodar och byggnader i skick är det försäljnin­gen av en del av tomten som fungerar som ekonomisk reserv, åtminstone så länge reserven räcker.

Speciellt skatten på obyggd tomt- mark är ett politiskt styrredska­p i stadsregio­nerna, därför skärptes den undre gränsen redan i fjol. Esbo stad höjde fastighets­skatten för obebyggd tomtmark från 1,65 procent till 3 procent.

I Åkerlunds fall gäller det ett hörn av gården där det finns byggrätt för ett litet hus på femtio kvadrat. Det är inte byggt.

– Jag kommer inte själv att börja bygga något längre, säger hon.

Hur mycket det slår ut på fastighets­skatten, som från förr är närmare sjutusen euro, vet hon först då årets fastighets­skattebrev dyker upp inom mars månad.

I den skatterapp­ort som Martti Hetemäkis arbetsgrup­p vid Finansmini­steriet skrev 2010 konstatera­des att man kan öka kommunerna­s inkomster genom att höja intäkterna för alla fastighets­skatter med hälften, från 1,2 miljarder till 1,8 miljarder.

I år kommer intäkterna i alla kommuner att gå upp till över 1,5 miljarder, men trycket på ytterligar­e höjningar är stort. Det kan ske så att kommunerna själva höjer skatterna, så att staten utvidgar ramarna eller så att värderinge­n av fastighete­r ändras.

– Fastighets­skatten har höjts, och det ser också ut som om den höjs ytterligar­e framöver, sade Juha Koponen, skattejuri­st vid Skattebeta­larnas förbund, på förbundets skattesemi­narium förra veckan. För att betala både fastighets­skatt och alla de reparation­er som historiska hus för med sig är det en vanlig lösning att sälja delar av sin mark. Men Benita Åkerlund befarar att en del som bor i gamla hus också måste överväga att sälja sitt hem helt och hållet.

– Det skulle inte kännas så bra. Släkten har haft det här stället sedan 1796.

Åkerlund är hembygdsrå­d och ordförande i Esbo hembygdsfö­rening. Därför efterlyser hon undantag för husägare som åtagit sig att vårda de områden av hembygdsla­ndskapet som finns kvar.

– Annars förlorar Esbo sitt gamla ansikte, något som jag kämpat mot länge.

 ??  ??
 ?? NIKLAS TALLQVIST ?? HEmbYgdsvå­RdaRE. Benita Åkerlund tycker att skatterna inte tar hänsyn till kostnadern­a för gamla hus. Hon drabbas av höjd fastighets­skatt, men känner också ansvar för att bevara släktgårde­n i skick.
NIKLAS TALLQVIST HEmbYgdsvå­RdaRE. Benita Åkerlund tycker att skatterna inte tar hänsyn till kostnadern­a för gamla hus. Hon drabbas av höjd fastighets­skatt, men känner också ansvar för att bevara släktgårde­n i skick.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland