Hufvudstadsbladet

Putin blev Stenvalls favoritmot­iv

Händelsern­a på Krim har fått konstnären Kaj Stenvall att kasta sig över Vladimir Putin. Efter en första duk som föreställe­r Putin i Narva började han i går måla Putin som håller tal inför duman.

- Staffan Bruun 029 080 1317, staffan.bruun@hbl.fi

– Det här är mitt sätt att protestera mot det som händer på Krim. Det berör också mig, jag har svårt att koncentrer­a mig på mitt arbete när läget är så allvarligt som det är just nu, förklarar Kaj Stenvall då HBL ringer upp.

Orsaken till samtalet är att Stenvall på sin hemsida lagt ut det senaste verket som föreställe­r Vladimir Putin vadande i Narvaflode­n som utgör gräns mellan Estland och Ryssland.

– Jag kombinerar medvetet två sti- lar, socialisti­sk realism och en religiös tradition. Putin ser lite ut som Jesus som går på vattnet. Men stilen har också mycket gemensamt med alla de oräkneliga verk som föreställe­r Lenin eller Stalin i naturen som gjordes från 1918 framåt. Putin ser ut att gå i land på ena stranden, vilken sida är det? – Jag vet faktiskt inte, har inte tänkt på det. Men om man beaktar hur solen ligger så ser man Narvaflode­n söderifrån, i så fall går Putin i land på ryska sidan.

Kaj Stenvall är mest känd för sina målningar som föreställe­r ankor som är snarlika figurerna i Disneys Ankeborg.

– Men jag har också tidigare tagit politisk ställning. I slutet av 1980-talet målade jag några dukar som rik- tade sig mot kasinoekon­omin och de snabba klippen. Och Sovjet fick också sin beskärda del medan det begav sig, jag målade till exempel Gorbatjovs och Honeckers kyss 1989.

Har du mera på gång? – Ja, läget på Krim är så osäkert, ingen vet vad som händer, att jag vill fotsätta på Putintemat. I morse (i går) började jag arbeta med en duk som föreställe­r Putins tal i duman. Verket ska heta Talking To You och föreställa Putin som talar i tv inför det ryska folket.

Än så länge kan den nya Putintavla­n med Narvamotiv­et beundras bara på Kaj Stenvalls hemsida. Var och när den eventuellt ställs ut är oklart.

 ?? KAJ STENVALL ?? NARVA. Putin i Narva förenar en religiös tradition med socialisti­sk realism, förklarar konstnären Kaj Stenvall.
KAJ STENVALL NARVA. Putin i Narva förenar en religiös tradition med socialisti­sk realism, förklarar konstnären Kaj Stenvall.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland