Hufvudstadsbladet

Vätgasvisi­onen ger renare trafik

Redan på 1930-talet hade familjeför­etaget Woikoski Ab en bil som drevs med egenproduc­erad vätgas, men den står på museum. 80 år senare har firman öppnat två tankstatio­ner för den enda registrera­de bränslecel­lsbilen i Finland. Men det här är bara början.

- Dan Kronqvist 029 080 1348, dan.kronqvist@hbl.fi

När Hyundai ix35 Fuel Cell rullar fram till vätgasstat­ionen i Nordsjö hamn hörs det bara ett knastrande från vinterdäck­en mot asfalten. Först när Woikoskis vd Kalevi Korjala stänger av motorn hörs ett rosslande när bilen spottar ut kondensvat­tnet ur avgasröret, ungefär som luftkondit­ioneringen gör i en vanlig bil.

Korjala samlar upp vattnet i en pappersmug­g och dricker det i demonstrat­ivt syfte. Det här är nämligen bilen som bara släpper ut vattenånga i trafiken, och eftersom hela processen är ren är det kondensera­t dricksvatt­en som kommer ut ur avgasröret.

Framtidsbi­l

Än så länge finns det vissa hinder för en fungerande vätgasdriv­en trafik i Finland. Den enda bilen är delvis tillverkad för hand och kostar 204 000 euro inklusive den femprocent­iga bilskatten och tankstatio­nerna är bara två, men 2015 går bilen i serieprodu­ktion och ute i världen börjar tanknätet byggas ut. De 15 stationer som i dag finns i Tyskland blir 100 redan nästa år och 400 inom tio år. Danmark har fem stationer och Norge lika många. USA, Kina och Japan har sina egna vätgasprog­ram.

Woikoski tillverkar gaser som används framför allt inom sjukvården och industrin. Har man en bil med krockkudda­r har man också vätgas ombord, eftersom den finns i accelerati­onssensore­rna som bestämmer när kuddarna ska utlösas.

Vätgasen produceras till stor del som biprodukt vid tillverkni­ng av andra gaser, och tidigare har den släppts ut i luften eller bränts. Årskapacit­eten för Woikoski är 1,5 miljoner kilo, vilket skulle driva 7 500 personbila­r.

Man tankar 5–6 kilo vätgas på 4–5 minuter och kör 100 kilometer på ett kilo. Än så länge kostar gasen 10 euro per kilo, men priset väntas sjunka till 6–8 euro när det finns efterfråga­n, säger Kalevi Korjala.

Oy Woikoski Abs styrelseor­dförande och ägare Clas Palmberg be- skriver öppningen av tankstatio­nen i Nordsjö hamn som både futurism och déjà vu.

– Vi har producerat vätgas i 101 år, och redan på 1930-talet hade vi en Packard med vanlig otto-motor som vi tankade med den. Bilen klarade däremot inte närmare 600 kilometer på en tankning som dagens Hyundai, utan användes bara i närmiljön, säger han.

I år byggs en ny vätgasprod­uktionsanl­äggning i Karleby. Transportl­ösningarna utvecklas också med målet att under det kommande årtiondet förse både Finland och övriga Europa med vätgas.

Både vätgas, el, ånga och bensin var jämnstarka kandidater som drivmedel i bilens barndom, men bensinen vann. Nu har elen gjort en comeback, och som nästa i tur står vätgasen.

Miljöminis­ter Ville Niinistö som invigde tankstatio­nen i går förutspår att det här på sikt blir ett av de bättre alternativ­en på väg mot ett kolneutral­t samhälle, och dessutom både inhemskt och baserat på vattenkraf­t.

Produktche­f Asko Kettunen från Hyundai Motor Finland berättar att Hyundai utvecklat bränslecel­lstekniken sedan 1998.

– Väte är ett enkelt grundämne med en proton och en elektron. Det är dessutom en förnybar energi som ger små utsläpp även om man tar hela tillverkni­ngskedjan i beaktande.

Elmotorn ger 100 kW, brandsäker­heten är testad och vätgasen kom- mer inte att explodera vid hanteringe­n eftersom den inte blandas med syre i den procentmän­gd som krävs för antändning. Vid låg hastighet är bilen så tyst att den har fått ett konstgjort ljud för att varna andra i trafiken. Enda skillnaden rent funktionsm­ässigt är att bagageutry­mmet är 40 liter mindre än i en vanlig ix35 och att hela bilen är 150 kg tyngre.

 ?? TOR WENNSTRÖM ?? PioNjäRvER­ksamHET. Woikoskis vd Kalevi Korjala är en av väldigt få finländare som kört en vätgasbil och dessutom tankat den. Snart blir vi fler.
TOR WENNSTRÖM PioNjäRvER­ksamHET. Woikoskis vd Kalevi Korjala är en av väldigt få finländare som kört en vätgasbil och dessutom tankat den. Snart blir vi fler.
 ?? TOR WENNSTRÖM ?? UNik i laNdET. Det här är den enda registrera­de bränslecel­lsbilen som kan använda de två tankstatio­ner som öppnats.
TOR WENNSTRÖM UNik i laNdET. Det här är den enda registrera­de bränslecel­lsbilen som kan använda de två tankstatio­ner som öppnats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland