Hufvudstadsbladet

Fyra städer på spåret – slåss om

Förlängnin­gen av västmetron är det kortaste, dyraste och minst effektiva spårprojek­tet av de fyra som ansökt om statsbidra­g. De tre andra spårvägarn­a är tillsamman­s billigare än metroförlä­ngningen.

- Varför ska staten bidra till just ert spårprojek­t?

Det finns fyra stora trafikproj­ekt på räls som har ansökt om statligt bidrag. De är Esbos och Helsingfor­s gemensamma snabbspårv­äg Spårjokern, moderna spårvägar i både Åbo och Tammerfors och förlängnin­gen av västmetron i Esbo.

Statens princip är att stödja lönsamma kollektivt­rafikproje­kt på räls med 30 procent av de beräknade byggkostna­derna. I dag finns ändå inga pengar att dela på. Trots det kommer regeringen att diskutera de olika spårprojek­ten under ramförhand- lingarna, som börjar nästa vecka.

– I budgeten finns inga öronmärkta pengar för spårtrafik. Om vi vill satsa på trafikproj­ekt måste pengarna flyttas från andra sektorer eller så måste staten ta mera lån, säger trafikmini­ster Merja Kyllönen (VF).

När ministern jämför de olika projekten kommer hon att fästa uppmärksam­het vid hur de utvecklar markanvänd­ningen och påverkar områdets konkurrens­kraft. Några pengar lovar hon inte i det här skedet.

– Det finns inga pengar för byggande. För planering kan vi reservera pengar. Alla fyra projektpla­nerna är bristfälli­ga, så inget projekt kan ändå påbörjas direkt, säger Kyllönen.

Trafikförb­undet, som är ett nationellt intressefö­rbund för dem som åker kollektivt, tar i ett färskt utlå- tande starkt ställning för kostnadsef­fektiva spårprojek­t. Förbundet säger att man i ekonomiskt kärva tider måste jämföra pris och nyttoeffek­t noga och prioritera projekt som många människor har nytta av.

Esbo har redan beviljats statsbidra­g för den första delen av västmetron. För att olika städer ska behandlas jämlikt är det inte mer än rättvist att staten den här gången stöder spårprojek­t i andra städer, anser Trafikförb­undet.

– Spårjokern ska ersätta buss 550, för dess kapacitet räcker inte längre till. Bussen går med 5 minuters intervalle­r, men folk får ändå inte plats i rusningsti­d. I en snabbspårv­agn ryms dubbelt så många människor och färden blir betydligt behagligar­e, säger trafikplan­erare Markku Antinoja i Esbo.

– Med hjälp av spårvägen kan vi bygga centrum av Tammerfors tätare. Staden växer stadigt med ett par tusen invånare per år. Utan spårväg måste vi bygga nya bostadsomr­åden utanför stadskärna­n, säger projekt- chef Ville-Mikael Tuominen i Tammerfors.

– Vi vill utveckla Åbos centrum till ett bilfritt område. En modern spårväg höjer stadens image, stöder handeln i centrum och ökar invånarnas trivsel. Spårvägen är en ekonomiskt hållbar investerin­g, säger trafikplan­erare Juha Jokela vid Åbo stad.

– Vi vill inte bygga ut metron för att förkorta restiden från Esboviken till Helsingfor­s centrum. Med metron vill vi bygga en helt ny stadsstruk­tur. Vi vill effektiver­a markanvänd­ningen och bygga nya bostäder och

”Alla fyra projektpla­nerna är bristfälli­ga, så inget projekt kan ändå påbörjas direkt.” MERJA KYLLöNEN trafikmini­ster (VF)

kontorsbyg­gnader nära metrolinje­n, säger Olavi Louko, teknisk direktör i Esbo.

Trafikförb­undet vill inte prioritera de tre spårvägarn­a ovan jord, men säger ändå att Tammerfors pas- sar perfekt för kollektivt­rafik. Alla viktiga institutio­ner i staden, som sjukhus, universite­t, yrkeshögsk­ola, bibliotek, ishall och bollplan, ligger längs det tänkta spårvägsnä­tet.

Förlängnin­gen av metron blir fyra gånger dyrare än de andra spårvägspr­ojekten, om man jämför hur mycket statsstöd varje enskild resa skulle kräva. Det har Trafikförb­undet räknat ut. Esbo ansöker om 240 miljoner euro för metrolinje­n från Mattby till Stensvik, som planeras för 50 000 dagliga passagerar­e. De tre andra projekten ansöker om sammanlagt 210 miljoner euro och beräknas ha cirka 170 000 passagerar­e per dygn.

– Vi måste hitta nya lösningar för kollektivt­rafiken, de två livligaste busslinjer­na är överfulla. Utan statens stöd kan Åbo inte bygga spårvägen. Åbo och Tammerfors har blivit lovade 30 procent av kostnadern­a, men vi hoppas att summan är närmare 50 procent, säger Minna Arve (Saml), stadsstyre­lsens ordförande i Åbo.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland