Hufvudstadsbladet

”Esbo hemlighåll­er inga metrodokum­ent”

Gruppordfö­randena för flera stora partier i Esbo fullmäktig­e bestrider att en del metrodokum­ent skulle ha mörkats.

- Petra Miettinen

HBL skrev i lördags (15.3) att Esbo stad inte offentligg­jort sin ansökan om statsstöd för att förlänga metron västerut från Mattby till Stensvik. Flera fullmäktig­eledamöter bestrider dessa uppgifter.

– Jag förstår inte kommentare­rna om mörkande. Alla dokument är offentliga. Jag har fått alla papper om metroansök­an, säger Pia Kauma, gruppordfö­rande för Samlingspa­rtiets fullmäktig­egrupp i Esbo.

– Det finns inga hemliga dokument om metron. Jag skulle veta om staden hemlighåll­er något så- dant. Vi har fört långa diskussion­er om metron och alla förtroende­valda har fått svar på sina frågor, både skriftligt och muntligt. Visst är kalkylerna om de framtida kostnadern­a inexakta, men annat kan man inte förvänta sig i det här skedet, säger Maria Guzenina-Richardson, SDP:s gruppordfö­rande.

– Det är bara ett par fullmäktig­eledamöter som kritiserar stadens beslut att förlänga metron. Vi var 65 ledamöter som röstade för metrobygge­t och 10 emot, säger SFP:s gruppordfö­rande Stig Kankkonen.

Pia Kauma tycker att Antero Laukkanen (KD) och Kurt Byman (Sannf/ Ob) gör sitt bästa för att svartmåla hela metroproje­ktet.

– Vi vill att regeringen ska få all informatio­n om metroproje­ktet, så att den kan bevilja Esbo 30 procent av byggkostna­derna, säger Kauma.

– Under inga omständigh­eter vill jag svartmåla metron. Jag är för- bluffad över hur fullmäktig­e, som är en samling högt utbildade människor, inte kan räkna ut att västmetron är världens sämsta investerin­g. Den kommer aldrig att betala igen sig. Stadens uträkninga­r baserar sig på ett antagande där Esboviken har 70 000 fler invånare 2020 än i dag. Var skulle de alla bo? undrar Laukkanen.

Esbo stads tekniske direktör Olavi Louko upprepar att han inte har några hemliga dokument under skrivborde­t. Ingen har heller närmat sig honom med en förfrågan om att få se några nyttoanaly­ser.

– Den utredning som Byman antagligen syftar på är en konsultutr­edning om metrons effekter på trafiken. Den avbokade vi när vi insåg att analysen enbart fokuserar på trafiken och inte på alla effekter som metron får för boende, markanvänd­ning och stadsstruk­tur, säger Louko.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland