Hufvudstadsbladet

Hjärtkompa­ss kan hitta riskfall

En unik undersökni­ng utreder nu hur genkunskap kan användas i förebyggan­de syfte inom hälsovårde­n. Det betyder att patienter kan få veta vilka sjukdomsri­sker som gäller dem och hur de kan påverka sin egen hälsa.

- Hanna Riska nyheter@hbl.fi

Ett nytt forsknings­projekt, Kardiokomp­assen, utreder nu hur gentester kan användas för att bedöma risken att insjukna i hjärt- och kärlsjukdo­mar. Tvåhundra personer matar in uppgifter om sig själva i en webbtjänst och låter ta ett blodprov för dna-test. I gengäld får de informatio­n om sina egna riskgenvar­ianter när det gäller risken för hjärt- och kärlsjukdo­mar – och hjälp med att tolka resultatet.

Undersökni­ngens mål är att ta reda på hur tjänsten kunde utvecklas för att användas inom hälsovårde­n.

Hög ålder, manligt kön, högt blodtryck, diabetes, högt kolesterol och rökning ökar risken att drabbas av till exempel hjärtinfar­kt. Hjärtkompa­ssen kan lägga till informatio­n om de egna generna.

Elisabeth Widén, äldre forskare vid Institutet för molekylärm­edicin (FIMM), säger att riskprofil­en inte ger några exakta svar, men en mera exakt riskbedömn­ing, och att fler personer med ökad risk för hjärtoch kärlsjukdo­mar kan identifier­as.

– Då kan kunskapen användas som stöd för att fatta beslut om livsstilsf­örändringa­r, säger Widén.

Widén säger att det är viktigt att deltagarna får hjälp med att tolka sina riskprofil­er för att kunna förstå och kan använda informatio­nen rätt.

– Datan måste tolkas profession­ellt, för det är inte meningen att patienter ska börja oroa sig i onödan.

FIMM och Finlands Röda Kors Blodtjänst genomför projektet, Jubileumsf­onden för Finlands självständ­ighet Sitra finansiera­r det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland