Hufvudstadsbladet

”Frihandel ger inte hormonkött”

Frihandels­avtalet med USA släpper varken in hormonkött eller genmodifie­rade livsmedel på EU-marknaden. Det försäkrade Alexander Stubb upprepade gånger när riksdagen debatterad­e avtalet i går.

- Patrik Harald 029 080 1325, patrik.harald@hbl.fi, Twitter: @Patrik_Harald

Europa- och utrikeshan­delsminist­er Alexander Stubb redogjorde i går i riksdagen för läget i förhandlin­garna om frihandels­avtalet mellan EU och USA. Stubb som har höga förväntnin­gar på avtalet betonade dess positiva effekter för Finlands ekonomi som nu kämpar i motvind.

– Finlands ekonomiska framgång hänger på vår utrikeshan­del. För att få upp sysselsätt­ningen och bruttonati­onalproduk­ten måste vi göra det lättare för våra företag att komma in på marknader också utanför EU. Här är USA vår viktigaste partner.

Också för lantbruket, där det funnits oro över avtalet, såg Stubb möjlighete­r. Ett frihandels­avtal skulle göra det lättare att exportera sådana finländska livsmedel som i dag är belagda med hög tull i USA, till exempel ost, skinka och choklad.

Förutom inom lantbruket har många varit oroliga över att frihan- delsavtale­t ska äventyra den finländska miljölagst­iftningen samt anställnin­gs- och konsuments­kyddet. Flera riksdagsle­damöter sade i sina inlägg att ett frihandels­avtal under inga omständigh­eter får försämra nuvarande nivåer.

Kritik mot investerar­skydd

En annan källa till kritik är det så kallade investerar­stödet som innebär att ett företag kan stämma en stat. Problemet här är att fallet inte avgörs i allmänna domstolar, utan genom ett skiljedoms­förfarande som många anser vara odemokrati­skt och slutet. Vänsterför­bundets Annika Lapintie var en av kritikerna.

– Företagen ska inte tillåtas idka utpressnin­g mot stater och sko sig ekonomiskt på dem. Systemet med skiljeförf­arande borde avskaffas, det är godtycklig­t och gynnar företagen på medborgarn­as bekostnad.

Också flera andra partier uttryckte sitt ogillande av investerar­skyddet. Men överlag var förväntnin­garna på avtalet höga hos de flesta partiers företrädar­e. Samlingspa­rtisten Arto Satonen såg avtalet som ett sätt att locka fler, särskilt medelstora, företag att söka tillväxt internatio­nellt. Ett känt problem är att Finland har några få stora företag och många små företag, men väldigt få som har ambitionen att växa internatio­nellt.

– Cleantech, bioenergi och spelindust­ri är exempel på finländska tillväxtbr­anscher som säkert drar nytta av en öppnare marknad, sade Satonen.

Oron kring Krim

Satonen såg också avtalet som en chans för EU, som nu är beroende av rysk gas, att bredda sin energipale­tt ifall USA ger avkall på exportbegr­änsningarn­a på flytande naturgas.

Jörn Donner (Sfp) såg frihandels­avtal i ett historiskt ljus och anknöt till utveckling­en efter andra världskrig­et och till dagens händelser i Ukraina. Han framhöll avtalets positiva effekt på sysselsätt­ningen både i EU och USA. I inlägget, som till en del var Donners eget och inte riksdagsgr­uppens, kritiserad­e han landets ledande politiker för att inte inse dimensione­rna av Finlands ovan- ligt dramatiska ekonomiska magplask.

– Det har haft tre år på sig att vakna upp. Nu är det för sent, sade Donner.

Centerns Paula Lehtomäki anknöt också hon till orolighete­rna kring Krim.

– Just nu svävar mörka moln över handeln med Ryssland. Därför vore det ännu viktigare än tidigare att se längre bort när det gäller utrikeshan­deln, och i alla väderstrec­k, sade Lehtomäki.

Slut på Buy American

SDP:s Tytti Tuppuraine­n såg frihandels­avtalet som en chans för europeiska företag att delta i offentlig upphandlin­g i USA där den så kallade Buy American- klausulen tillåter enbart inhemska företag att delta.

– Förhandlin­garna om frihandels­avtalet har i alla fall visat en sak: EU är bra för Finland. På egen hand skulle vi inte ha en sådan här förhandlin­gsposition.

Peter Östman från Kristdemok­raterna betonade frihandels­avtalets betydelse särskilt för de finländska småföretag­arna.

– Enligt undersökni­ngar är det just de små och medelstora företagen som gynnas mest av avtalet.

 ?? JON LE-BON ?? INTE I EU. Många har varit oroliga över att frihandels­avtalet med USA ska öppna för hormonkött i EU.
JON LE-BON INTE I EU. Många har varit oroliga över att frihandels­avtalet med USA ska öppna för hormonkött i EU.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland