Hufvudstadsbladet

Subjektiv rätt till närstående­vård

I framtiden ska den som behöver vård ha subjektiv rätt att få den av en närstående, om kriteriern­a i övrigt uppfylls. Och omvänt ska den som vårdar ha subjektiv rätt till vårdpeng och ledigheter. Det föreslås i det färska programmet för hur närstående­vård

- Jenny Bäck 029 080 1319, jenny.back@hbl.fi

Skapa nationella kriterier för närstående­vården och se till att arvodena är lika för alla, uppdelat på tre nivåer. Gör dessutom närstående­vården till en subjektiv rättighet. Det är de mest centrala förslagen i det nationella utveckling­sprogramme­t för närstående­vården, som överlämnad­es till omsorgsmin­ister Susanna Huovinen i går.

Programmet är det första i sitt slag, och behovet av att förnya reglerna har länge varit uppenbart. Som det är nu är närstående­vårdarna beroende av sin hemkommuns ekonomi och goda vilja. Stödnivåer­na varierar mellan olika kommuner, och det händer att kommuner som gjort slut på sina pengar säger upp avtalen med vårdarna så att de blir utan stöd.

I det nya förslaget skulle stödnivåer­na ligga på 500, 700 och 1 100 euro, beroende på hur krävande vården är, och justeras årligen. För tillfället är minimistöd­et 381 euro.

– Poängen är att genom att satsa på närstående­vården kan vi minska kostnadern­a för annan vård. Närstående­vård är alltid ett förmånliga­re alternativ för samhället, sade Huovinen då hon tog emot rapporten.

Och det är inte fråga om småpotatis: Räknar man med alla som vårdar en närstående är värdet över tre miljarder. Räknar man hur många fler institutio­nsplatser som skulle behövas om de som lyfter stöd för närstående­vård skulle sluta vårda är det 20 000.

Armbrytnin­g på kommande

Politiskt lär förslagen ändå inte passera utan armbrytnin­g. Det är bland annat den avvikande åsikten som bifogats programmet av näringsliv­ets EK:s representa­nt i arbetsgrup­pen ett exempel på.

– Att göra den avtalsbase­rade närstående­vården till en subjektiv rättighet ökar kostnadern­a för närstående­vården och är ett steg i fel riktning med tanke på balanserin­gen av den offentliga ekonomin, skriver EK:s sakkunnige Simopekka Koivu i sitt uttalande till rapporten.

Om hela önskelista­n i programmet förverklig­as stiger den årliga summan från 450 till 468 miljoner euro. Här ingår såväl stödet som den service som hör till. Då räknar man med att fler av de ungefär 60 000 som skulle vara berättigad­e till stödet också skulle få det.

Huovinen medger att det kan bli krävande att få igenom den långa listan på förbättrin­gar.

– Vi måste förstås diskutera resurser också. Men jag lutar mig mot regeringen­s strukturpr­ogram, där ett av målen är att minska på institutio­nsvården. Då måste man också hitta de metoder som för närmare målen.

Nöjda närstående

Det är många som velat överföra stödet för närstående­vården på Folkpensio­nsanstalte­n för att närstående­vårdarna ska slippa kommunerna­s godtycke. Det är en möjlighet, anser arbetsgrup­pen, men ger också en stärkt kommunmode­ll som alternativ. Finansieri­ngen skulle skötas genom statsandel­ar. Går inte, meddelar bland annat Kommunförb­undets representa­nt i arbetsgrup­pen.

Nöjd är i alla fall närstående­vårdarnas och de anhörigas egen organisati­on, Förbundet Närstående och Vänner.

– Jag är otroligt glad att vi äntligen fått ett program, och att det behandlar så många aspekter, säger ordförande­n Anneli Kiljunen.

Hon lyfter upp förbättrin­gar som handlar om vårdarens ställning i förhålland­e till myndighete­r och arbetsliv.

– I programmet ses närstående­vården som en vårdform och inte en service som ges till vårdaren. Skillnaden är att vårdaren blir en jämlik samarbetsp­artner med andra aktörer. Då har kommunen också ansvar för vårdarens hälsa och att utvärdera vårdförmåg­an. Det är inte längre möjligt att utan vidare skyffla över hela vårdansvar­et på en 85-åring.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland