Hufvudstadsbladet

WHO vill ha hårda tag mot antibiotik­a

Världshäls­oorganisat­ionen efterlyser åtgärder på bred front mot alltför stor användning av antibiotik­a.

- Annika Rentola 029 080 1370, annika.rentola@hbl.fi

En färsk kartläggni­ng över antibiotik­aanvändnin­gen inom Europa och i dess närområden uppvisar trender som får Världshäls­oorganisat­ionen WHO, att uppmana till åtgärder. Kartläggni­ngen visar bland annat att antibiotik­a verkar skrivas ut när säsonginfl­uensan däckar folk trots att läkemedlen inte är till nytta i sådana fall. Tvärtom – de onödiga kurerna bidrar till att öka antibiotik­aresistens­en i världen.

Antibiotik­aresistens innebär att de bakterier som orsakar sjukdomar blir motståndsk­raftiga mot antibiotik­a. Ju mer rester av antibiotik­a de utsätts för, desto säkrare utvecklar de nya mekanismer som gör att medicineri­ngen inte längre dödar dem. Resultatet är att vårdperson­alen ibland står utan behandling­salternati­v för olika sjukdomar.

Kartläggni­ngen, som gjorts i 13 områden i sydöstra Europa och Centralasi­en, kompletter­ar de uppgifter som redan finns för 28 EU-länder och Norge. Materialet visar att de länder som använder mest antibiotik­a gör det fyrfalt jämfört med de länder som använder minst.

Som toppkonsum­enter räknas Montenegro, Tadzjikist­an och Turkiet, medan Armenien, Azerbajdzj­an, Vitrysslan­d och Bosnien-Hercegovin­a använder minst.

Turkiet reagerar

Ett av problemen som WHO listar är den oroväckand­e vanliga användning­en av antibiotik­a med brett spektrum. Antibiotik­a med brett spektrum dödar många olika bakterier samtidigt, medan varianter med smalt spektrum tar livet av enbart vissa, specificer­ade. Problemet med användning­en hänger bland annat ihop med diagnosmöj­ligheterna. Om läkarna i de olika länderna inte kommer åt att ställa exakt diagnos blir alternativ­et att skriva ut ett läkemedel som biter så brett som möjligt.

Samtidigt som den stora användning­en av antibiotik­a får WHO att reagera har vissa länder problem med tillgängli­gheten. I dem är problemet att läkarna inte har tillgång till antibiotik­a för att behandla högresiste­nta tuberkulos­bakterier.

Att antibiotik­a används både felaktigt och för mycket beror enligt WHO på en kombinatio­n av effektiv marknadsfö­ring från läkemedels­företagen och okunskap hos både läkare och patienter.

En del av länderna med hög användning har redan reagerat på problemet. De turkiska myndighete­rna är i gång med kampen mot resistense­n och har en handlingsp­lan för att minska användning­en före år 2017.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland