Hufvudstadsbladet

Data har raderats från simulatorn

Någon har raderat filer från flygsimula­torn hemma hos kaptenen för MH370, uppger malaysiska myndighete­r. Samtidigt koncentrer­as efterspani­ngarna till Indiska oceanen.

- Daniel Donner daniel.donner@hbl.fi Källor: CNN, Dagens Nyheter, TT, Der Spiegel

Undersökni­ngar av flygsimula­torn som beslagtogs hemma hos kapten Zaharie Ahmad Shah visar att fem landningsb­anor i Indiska oceanen finns inprogramm­erade i systemet. All informatio­n i simulatorn har man ännu inte kommit åt, eftersom en del filer raderats.

På en presskonfe­rens i Kuala Lum pur i går sade Malaysias tillförord­nade transportm­inister Hishammudd­in Hussein att man nu jobbar på att återställa filerna. Detta i hopp om att hitta ledtrådar om planets försvinnan­de.

Tolv dagar efter att Malaysia Airlines flygtur 370 försvann med 239 människor ombord riktas sökinsat

”Vi har varit här i tio dagar nu och inte fått ett enda stycke informatio­n.”

ANHöRIG

serna söderut, till Indiska oceanen. Efter att kontakt med flyglednin­gen bröts norr om Malaysia tros planet ha använt antingen en nordlig eller en sydlig flygkorrid­or.

Utredarna ser nu den södra som troligare eftersom länderna längs den norra korridoren inte har sett ett plan korsa deras luftrum, skriver Dagens Nyheter.

Längre västerut i den Indiska oceanen uppger invånare på Maldiverna sig ha sett ett vitt plan med röda ränder flyga lågt över öarna den 8 mars, rapportera­r TT. Den uppgiften tillbakavi­sas enligt TT av transportm­inistern Hussein.

Frustrerad­e anhöriga

Kinesiska medborgare utgjorde majoritete­n av passagerna. En del av deras anhöriga har tagit sig till Malaysias huvudstad Kuala Lumpur för att bättre kunna följa med utredninge­n kring planets försvinnan­de.

Många av de anhöriga är frustrerad­e över att utredninge­n inte framskride­r. En del av de anhöriga som demonstrer­ade vid den dagliga presskonfe­rensen i Kuala Lumpur släpades bort av vakter, enligt DN.

– Vi har varit här i tio dagar nu och inte fått ett enda stycke informatio­n, sade en kvinna till CNN.

Eldsvåda ombord?

Att inga spår efter planet har hittats ger utrymme för spekulatio­ner. Erfarna piloten Chris Goodfellow­s teori, först publicerad på Google+, har fått stor spridning på nätet. Enligt Goodfellow kan en eldsvåda ombord på planet ha lett till att piloten försökte nödlanda på närmaste flygplats, på malaysiska ön Langkawi.

Före det kan ändå piloterna ha förlorat manöverför­måga på grund av branden – därmed kan planet ha fortsätt rakt framåt tills bränslet tagit slut.

 ?? EPA/AZHAR RAHIM ?? FÖRTVIVLAD­E. Efter att MH370 försvann för nästan två veckor sedan börjar de anhöriga tappa tålamodet.
EPA/AZHAR RAHIM FÖRTVIVLAD­E. Efter att MH370 försvann för nästan två veckor sedan börjar de anhöriga tappa tålamodet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland