Hufvudstadsbladet

Försvann spökplanet som Sydneyplan 714?

En hel värld undrar vad som hände det försvunna planet MH370 till Peking. Det gör inte vi som läst vår Tintin. Vi vet att planet kapats till en indonesisk ö.

- Staffan Bruun 029 080 1317, staffan.bruun@hbl.fi

Det 22:a Tintinäven­tyret Plan 714 till Sydney utkom 1968. I boken är Tintin och hans vänner på väg till en rymdkongre­ss i Sydney. Under en mellanland­ning i Djakarta träffar de miljardäre­n Laszlo Carreidas som erbjuder skjuts i sitt privatplan.

Andre piloten och Carreidas sekreterar­e ingår i gruppen som kapar planet och landar på en indonesisk ö. Planet göms undan i en hangar i djungeln medan landningsb­anan, som består av otaliga metallplat­tor, på några timmar monteras ner så att inga spår syns efter planet.

Allt som under tolv dagar framkommit om det försvunna malaysiska planet följer Tintinförf­attaren Hergés manuskript.

I piloten Zaharie Ahmad Shahs simulator i Kuala Lumpur har polisen hittat fem små landningsb­anor inprogramm­erade. Banorna finns på öar i Indiska oceanen, i Sri Lanka och Indien.

– Vi kan inte utesluta att planet landat på en bana som inte är så hårt övervakad, säger spaningsle­dningen.

Alla fem banor i simulatorn är över en kilometer långa och skulle därför kunna ta emot en stor Boeing. Men myndighete­rna har fler alternativ, för piloten Shah hade ytterligar­e landningsb­anor i sin simulator som han raderat och som polisen nu försöker återskapa.

Polisen har också letat igenom andre piloten Fariq Abdul Hamids hem, men vill inte avslöja om man hittat någonting som binder också honom till en möjlig kapning.

Öbor på Maldiverna säger sig ha sett ett lågtflygan­de plan som kan ha varit det försvunna Pekingplan­et. Också på den punkten följer verklighet­en Tintinboke­n, i den flög kaparna på ytterst låg höjd för att inte synas på radar.

Spaningsle­dningen i Kuala Lum pur arbetar nu efter Tintinteor­in att plan MH370 kapades. Orsaken är främst att kommunikat­ionsutrust­ningen slogs av strax innan planet ändrade kurs och medvetet försökte göra sig osynligt trots att det flög ännu i många timmar.

Motivet för skurkarna i Plan 714 till Sydney var pengar, en liga ville komma åt miljardäre­n Carreidas förmögenhe­t.

Nu gäller för malaysisk polis att utreda vem av de försvunna 227 passagerar­na som är så rik att det lönade sig att kapa hela planet för att få ut en fet lösen.

Och det gäller att finkamma öar inom triangeln Malaysia, Indonesien och Sri Lanka. Och läsa Tintin för att ha alla möjlighete­r klara för sig.

 ??  ?? PLAGIAT. Mysteriet med det försvunna malaysiska Pekingplan­et kopierar en gammal Tintinbok från 1968.
PLAGIAT. Mysteriet med det försvunna malaysiska Pekingplan­et kopierar en gammal Tintinbok från 1968.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland