Hufvudstadsbladet

”Punktmarke­ring bästa vapnet mot nazism”

Sverige upplever nu den största mobiliseri­ngen av nazism sedan andra världskrig­et, säger Anna-Sofia Quensel på antirasist­iska stiftelsen Expo. Men nazismen går att bekämpa, säger en ex-nazist till HBL.

- Matts Lindqvist matts.lindqvist@hbl.fi, Twitter: @MattsLindq­vist

En nazistdemo­nstration på 75-årsdagen av Kristallna­tten, ett nazistiskt överfall på en antirasist­isk demonstrat­ion i Kärrtorp, ett knivöverfa­ll med nazistiska kopplingar i Malmö.

Exemplen på våld med nazistiska förtecken i Sverige är många den här vintern.

Men nu har svenskarna fått nog. Tusentals människor har den senaste tiden marscherat på olika orter i landet, och även i Finland, för att visa att gränsen är nådd. Malmö, Stockholm, Göteborg och Helsingfor­s är bara några exempel på städer där folk har gått ut på gator och torg för att ta avstånd från nazismen.

En annan sak är om manifestat­ionerna har någon inverkan på själva huvudperso­nerna, nazisterna? Vi låter frågan gå till ex-nazisten Johnny ”Puma” Höglin.

– Nej, egentligen inte. I vissa fall kan de ha en omvänd effekt, de upplevs som sporrande. Nazisterna bryr sig inte, de kommer att fortsätta köra sin grej. Vissa tycker bara det är bra, att nu har vi fått uppmärksam­het.

Men Höglin, som var en av Sveriges mest ökända nazister för drygt tio år sedan, säger ändå att det finns hopp i kampen mot nazismen.

– Men då måste man börja tänka efter före.

Med det menar han preventiva åtgärder och åtgärder där sådana som han involveras. Höglin jobbar i dag som lärarassis­tent och föreläser om just antinazism och önskar att skolorna skulle anställa fler typer som rört sig i extrema miljöer och som känner igen unga i farozonen, typer som kan ”punktmarke­ra” riskungdom­arna, som Höglin uttrycker det.

– Jag punktmarke­rar direkt ung- domar i skolan som jag märker är lite oroliga. Jag pratar med dem som vuxen och lugnar ner dem.

”Hatbrott nedpriorit­eras”

Att nazisterna verkligen har aktiverat sig slås fast i en färsk rapport från antirasist­iska stiftelsen Expo. Nazistiska aktivitete­r och propaganda­spridning, bland annat spridning av flygblad, demonstrat­ioner och konserter, ökade med nästan 30 procent från 2012 till 2013, enligt rapporten.

Dessutom har nazistiska Svenskarna­s parti planer på att stärka sin politiska ställning i årets kommunalva­l och ställer upp kandidater på 30 orter i valet.

– Sammantage­t ser vi den största mobiliseri­ngen av den nazistiska rörelsen sedan andra världskrig­et, säger Anna-Sofia Quensel, utredare på Expo.

”Tänk om den här killen i Malmö hade dött. Då hade den som huggit ihjäl honom blivit hjälte. När de andra ser att de funkar på det sättet så raderar det ytterligar­e mänskliga spärrar i huvudet på dem.” JOHNNY JOHNNY ”PUMA” ”PUMA” HöGLIN HöGLIN lärarassis­tent lärarassis­tent och och föreläsare föreläsare

Orsakerna■bakom■ökningen■råder■ det■delade■meningar■om.■Före■detta■polisinten­denten■ Erik Rönnegård menar■att■det■handlar■om■polisens■ prioriteri­ngar.

–■Det■finns■nu■mycket■som■tyder■på■ att■polisens■nedpriorit­ering■av■hatbrottsa­rbetet■de■senaste■tio■åren■har■ gett■nazisterna■det■utrymme■de■behövt■för■att■bli■allt■djärvare■i■arbetet■för■nazismen,■skriver■han■i■en■debattarti­kel■i■Svenska■Dagbladet.

Rönnegård■menar■att■polisen■och■ politiker■efter■den■11■september ■ 2001■successivt■har■nedpriorit­erat■ hatbrotten■och■i■stället■fokuserat■på■ våldsbejak­ande■islamister.

En■del■historiker■pekar■dock■på■att■ nazismen■funnits■i■Sverige■oavbrutet■ sedan■1920-talet■och■ser■den■senaste■ tidens■våldsamhet­er■som■ett■resultat■av■att■aktivitete­n■bland■nazisterna■går■i■cykler.

”Ställnings­krig råder”

Journalist­en■och■författare­n■ AnnaLena Lodenius, ■som■studerat■extremnati­onalistisk­a■rörelser■i■tr e■ decennier,■säger■till■HBL■att■hon■inte■ser■någon■dramatisk■förändring■ i■de■svenska■nazisterna­s■agerande.■

–■Vi■har■en■ganska■liten■rörelse■som■ har■varit■ungefär■lika■stor■under■alla■ år■som■jag■har■tittat■på■dem.

Enligt■Lodenius■rör■det■sig■om■ett■ ”antal■hundratal”■personer.

–■I■den■här■rörelsen■finns■ett■antal■ människor■med■kriminell■bakgrund■ som■ofta■är■dömda■för■brott■som■inte■är■politiska.

Att■nazisterna■är■mer■synliga■nu■ kopplar■hon■bland■annat■ihop■med■ att■det■råder■ett■ställnings­krig■mellan■Svenskarna­s■parti■och■Svenska■ motståndsr­örelsen,■de■två■mest■tongivande■nazistiska■partierna■i■Sverige■just■nu.

–■De■konkurrera­r■inbördes■och■tappar■medlemmar■till■varandra■och■då■ har■de■behov■av■att■synas■lite■mera,■ säger■Lodenius.

Ett■annat■skäl■är■enligt■henne■att■ det■är■valår■och■att■Svenskarna­s■parti■behöver■synlighet■när■de■satsar■så■ stort■på■kommunalva­let.

Höglin varnar för mera våld

Johnny■”Puma”■Höglin■hör■till■dem■ som■är■övertygad■om■att■naziserna■ återigen■är■på■frammarsch.

–■Det■är■de■absolut,■det■har■ju■exploderat,■säger■han.

Själv■hade■han■redan■hunnit■lägga■sitt■arbete■mot■extremism■på■is,■ men■säger■att■han■nu■återupptar■det■ när■han■ser■att■nazismen■åter■börjar■ta■plats.

Höglin■kopplar■samman■nazisterna­s■framfart■med■det■ökade■stödet■ för■Sverigedem­okraterna.■När■SD ■ ökar■får■också■extremiste­rna■ökat■ självförtr­oende,■menar■han.■

Också■Anna-Sofia■Quensel■på■Expo■ säger■att■kopplingen■till■SD■är■tydlig.■Hon■hänvisar■till■ett■uttalande■ av■Svenskarna­s■parti■efter■förra■riksdagsva­let.

–■Själva■säger■de■ju■2010■när■Sverigedem­okraterna■kom■in■i■riksdagen■ att■bollen■har■kommit■i■rullning,■att■ det■nu■är■möjligt■att■föra■fram■de■här■ åsikterna■om■invandring.

Och■Johnny■Höglin■varnar■för■att■ nazisterna■inte■drar■sig■för■någon■ typ■av■våld.

■–■Vissa■har■ingen■spärr■över■huvud■ taget.■De■är■så■hjärntvätt­ade■av■vad■ den■här■kampen■än■må■kräva.■Det■ kan■sluta■illa.■Tänk■om■den■här■killen■i■Malmö■hade■dött.■Då■hade■den■ som■huggit■ihjäl■honom■blivit■hjälte.■När■de■andra■ser■att■de■funkar■på■ det■sättet■så■raderar■det■ytterligar­e■ mänskliga■spärrar■i■huvudet■på■dem.

 ??  ??
 ?? MaxiMillia­n norberg ?? EX-NAZIST. Nazisterna får ökat självförtr­oende när Sverigedem­okraterna får ökat stöd, säger ex-nazisten Johnny ”Puma” Höglin, som har finska rötter via sin karelska pappa.
MaxiMillia­n norberg EX-NAZIST. Nazisterna får ökat självförtr­oende när Sverigedem­okraterna får ökat stöd, säger ex-nazisten Johnny ”Puma” Höglin, som har finska rötter via sin karelska pappa.
 ?? LEHTIKUVA / AFP PHOTO / STIG-ÅKE JONSSON ?? PROTESTER. Tusentals människor i Sverige och även utomlands har den senaste tiden deltagit i manifestat­ioner mot nazismen. Bilden är från en manifestat­ion i Malmö i lördags.
LEHTIKUVA / AFP PHOTO / STIG-ÅKE JONSSON PROTESTER. Tusentals människor i Sverige och även utomlands har den senaste tiden deltagit i manifestat­ioner mot nazismen. Bilden är från en manifestat­ion i Malmö i lördags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland