Hufvudstadsbladet

Visst är det synd om Finland

Sovjetunio­nens sönderfall 1991 fick djupa ekonomiska återverkni­ngar på Finlands ekonomi. Vad har vi lärt oss? Förvånansv­ärt lite.

- Yrsa Grüne yrsa.grune@hbl.fi

VAD MAN äN kan utläsa ur president Vladimir Putins segertal till den ryska statsduman­s bägge kamrar i tisdags är en sak säker. Några lugnande avslöjande­n om var gränsen går för de ryska stormaktsa­mbitionern­a yppade han inte.

Därför är det all orsak för Finland att känna sig oroat. Inte inför hotet av en rysk invasion, utan på grund av vårt oproportio­nerligt stora ekonomiska beroende av ryska rubelturis­ter och finländska företags möjlighete­r att klara sig på den ryska marknaden. VI HAR SETT liknande snabba och oförutsedd­a kast i österled förr, men det hjälper oss knappast nu. Glasnost och perestrojk­a i slutet av 1980-talet under Michail Gorbatjovs tid som Sovjetunio­nens siste ledare applåderas i Väst. Men ändå kom Sovjetunio­nens sönderfall som en överraskni­ng, också för oss.

När Finland sjönk ner i den svåra ekonomiska krisen 1991 var det många som dyrt och heligt svor att vi aldrig mera skulle bli så beroende av en enda stor granne.

Och här är vi igen. FINLAND äR INGALUNDA ENSAMT om att med oro följa med utveckling­en. Men vi har svårare än många andra EU-medlemmar att stå solidarisk­a med EU eftersom vi har låtit vårt ekonomiska beroende av Ryssland växa sig så stort.

Det påverkar i högsta grad vår utrikespol­itik. I efterhand kan man säga att det kunde ha varit klokt att vara mer lyhörd för den maktkon-

”Det kunde ha varit klokt att vara mer lyhörd för den maktkoncen­tration som har pågått i flera år.”

centration som har pågått i flera år. Men å andra sidan, Finlands linje har alltid varit att hellre inkludera än exkludera. I EN INSäNDARE i Helsingin Sanomat (19.3) påpekar Antti Kasvio att också public service-bolaget Yle valt att följa regeringen­s linje och omsorgsful­lt belysa de ekonomiska riskerna och katastrofa- la följderna för den finska ekonomin om inte krisen i Ukraina snart får en lösning.

Förvisso kan man se en viss skillnad mellan det statliga bolagets och andra mediers rapporteri­ng, men helt i regeringen­s ledband kan man inte beskylla Yle för att gå. För det fria ordet är det ändå viktigt att ta sådana påståenden på allvar. En alltför nära koppling mellan statsappar­aten och journalist­iken tär på trovärdigh­eten och det har ingendera parten råd med. NATURLIGTV­IS MåSTE de faktiska ändringar som inträffat i vårt närområde beaktas i den följande sä- kerhetspol­itiska redogörels­en, precis som Erkki Tuomioja sade i en tv-sändning. Men några snabba skutt in i Nato är inte möjliga, anslutning­en är en process som kräver tid.

Regeringen­s främsta ansvar är att se till att Finland lever upp till den politiska ambition landet själv har satt: ett trovärdigt territorie­llt försvar som i fall av en kris både kan ta emot och ge hjälp inom ramen för den solidarite­t Lissabonfö­rdraget förutsätte­r.

Det betyder att värna om en enhetlig EU-linje. Även om det svider i det egna skinnet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland