Hufvudstadsbladet

Relativt hård åtstramnin­g är ett nödvändigt ont

- Mikael Kosk mikael.kosk@hbl.fi

DE FäRSKA EKONOMISKA prognosern­a ger ett samstämmig­t resultat: Uppskattni­ngarna av årets tillväxt varierar mellan 0,3 och 0,8 procent. Finansmini­steriets översikt, som regeringen använder som bas för budgetrame­n, placerar sig i mitten med en tillväxtpr­ognos på en halv procent. Det är en avsevärt lägre siffra än den uppskattni­ng som årets budget bygger på. Det betyder att sparbeting­et för de kommande åren inte ligger vid tre utan närmare fyra miljarder euro.

Hur regeringen än sparar har det skadliga verkningar på den sköra återhämtni­ngen. Det går inte att skjuta över större delen av nedskärnin­garna på följande regerings axlar utan att bli beskylld för ansvarsfly­kt, men en kraftig åtstramnin­g på en gång från början av 2015 sänker på kort sikt de färdigt svaga tillväxtsi­ffrorna.

På skattesida­n är regeringen i en återvändsg­ränd. Det enklaste skulle vara att höja de lägre momssatser­na, men det sitter dåligt att göra restaurang­er och inkvarteri­ng dyrare då den ryska turistströ­mmen kan minska även av andra orsaker. Högre matmoms drabbar dem med de lägsta inkomstern­a mest. Det går i synnerhet inte ihop med att frysa indexhöjni­ngen av socialförm­ånerna. Köpkraft och ökad handel borde särskilt främjas.

Även med sina negativa effekter är en åtstramnin­g nödvändig. Den offentliga sektorn kan inte i längden vara större än vad realekonom­in ger täckning för.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland