Hufvudstadsbladet

Levande skärgård främjas av forskning

- Mikael kilpi, Hangö

I sitt svar på min kritik lyfter Mats Nylund (HBL 9.3) skarvdebat­ten upp på en saklig och konstrukti­v nivå. I linje med sina tidigare strävanden att få skarven till jaktbart vilt upprepar han sin ståndpunkt, och preciserar att skarv borde kunna få jagas enligt de principer som vår jaktlag bygger på.

I jaktlagen ses jaktbart vilt som en resurs, och jakten skall bygga på en hållbarhet­sprincip. Detta har också jag personlige­n lätt att omfatta. I klartext betyder det att man i jakten också värnar om den jagade population­ens existens, man tar inte kål på den.

Jag uppskattar också att Nylund påtalar att forskninge­ns uppgift är att ta fram fakta som, i bästa fall, kan användas som beslutsund­erlag av politiker ifall politikern ser det som viktigt ur ett samhällsut­vecklingsp­erspektiv. I fallet skarv har de facto brist på forskning och också oförmåga att skilja mellan kvalitetss­äkrad forskning och tyckande populism varit påtaglig i samhällsde­batten. För skarvmotst­åndarna duger vilka argument som helst, och den falang som lobbar för att få skarven stämplad som en främmande, invasiv art bygger sina argument på lösa boliner.

Samtidigt har man ofta försatt seriös forskning i en förlöjliga­d position, där forskninge­n till exempel så som Nils Torvalds har sett saken, inte kan prestera enkla molekylgen­etiska bevis på att skarven inte är en främmande art. Sådana bevis har inte heller skarvmotst­åndarna tagit fram. Ifall skarven vore en främmande art skulle inte en debatt om skarvarna heller behövas, för då vore det fritt fram att på alla upptänklig­a vis ta livet av dem.

Det är viktigt i det här sammanhang­et att förstå hur forskning borde fungera. I fallet skarvens vara eller inte vara kan forskning som fokuserar på det som man uppfattar som ett skarvprobl­em bara uppstå ifall samhället tycker att sådan forskning är av nöden. I detta specifika fall har aldrig en sådan situa- tion officiellt uppkommit, och den som förväntar sig att något statligt sektorfors­kningsinst­itut skulle ha tagit sig an uppgiften blir besviken. I Finland står inte den tillämpade ekologiska forskninge­n högt i kurs, och det har aldrig på allvar satsats på skarv.

En enskild forskare kan naturligtv­is välja att vara intres- serad av skarven, men en forskare som inte fått det specifika uppdraget att ta fram fakta till beslutsund­erlag kan inte förväntas svara på vilka frågor som helst, utan håller sig inom sin mer allmänna kompetens.

I Britt Lundbergs svar (HBL 10.3) berör också hon enkel forskning, när hon anför att EU-kommission­en använder lösa uppskattni­ngar om fågelpopul­ationers storlek. I fallet skarv görs bra uppskattni­ngar om deras antal i Finland utgående från frivilliga amatörinsa­tser. I viss motsats till den mer omfattande uppföljnin­gsforsknin­g som görs på alla skärgårdsf­ågelarter i vårt land är nog skarvarnas antal mycket väldokumen­terat. Kommission­ens bedömning görs utgående från bästa tillgängli­ga fakta. Fakta kan vara bristfälli­ga, inbegripet population­suppskattn­ingar som görs på Åland.

Högsta förvaltnin­gsdomstole­n i Finland ansåg nyligen att för att få en ansökan om att decimera skarv laglig räcker det inte med att visa att de ökar i antal. Man måste också kunna påvisa att skarvarna orsakar allvarlig skada. För att göra detta behövs seriös forskning.

Om jag återknyter till den ursprungsf­råga Lundberg ställde tidigare om tryggandet av en levande skärgård, skulle jag känna mig frestad att föreslå att Lundberg och alla andra som är oroade på grund av skarven skulle enas och se till att seriös forskning om skarv och andra företeelse­r i vår skärgård skulle främjas och tryggas bättre än hittills! Det skulle vi alla vinna på.

 ?? KSF-ARKIV/DAN ANDERSSON ??
KSF-ARKIV/DAN ANDERSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland