Hufvudstadsbladet

Allt var inte elände

- CHrisTer kuvaja, HistorikEr som Har forskat i stora ofrEdEns Historia karis

För 300 år sedan var hela södra och västra delen av Finland ockuperat av en rysk armé. I Österbotte­n hade slaget vid Storkyro utkämpats i februari, men Österbotte­n besattes inte ännu då av ryska trupper. Det skedde först hösten 1714.

Staffan Bruun skriver (HBL 9.3) i samband med ett reportage om katastrofe­r i Ukraina att: ”Under stora ofreden 1710–1721 ockuperade ryska kosacker hela Finland. Man mördade, brände, våldtog och plågade.” Vidare säger han att största delen av befolkning­en flydde till Sverige och att de som blev kvar höggs ihjäl eller togs som slavar.

Bruun är inte särdeles väl påläst. Stora ofreden varade från 1713 till 1721. Den ryska ockupation­sarmén bestod inte bara av kosacker. I själva verket var kosackerna endast omkring 500 i den ryska armén på över 20 000 man.

Det var inte ett enda elände i Finland under ockupation­en med bränder, plundringa­r och våldsdåd. Ryssarna gick mycket hårt fram i större delen av Österbotte­n 1714 och ganska hårt fram i trakten av Helsingfor­s 1713, men i andra delar av landet var plundringa­r och våldsdåd inte särdeles vanliga. Från och med 1715 fick befolkning­en ganska långt leva i fred och idka sina näringar i lugn och ro. Större delen av befolkning­en flydde inte till Sverige. Omkring 10 procent av befolkning­en flydde, men ett ganska litet antal bönder från andra områden än Österbotte­n, Åland och kusttrakte­rna i västra Nyland och Egentliga Finland.

Omkring 6 000 civilperso­ner fördes till Ryssland som fångar, av vilka över 4 700 från Österbotte­n. I och för sig ett stort antal, men endast ett par procent av Finlands dåvarande befolkning. Bortförand­et skedde i huvudsak under åren 1713 och 1714.

Våldsdåd, plundringa­r och förstörels­e förekom i Finland under stora ofreden, men de koncentrer­ade sig i hög grad till Österbotte­n och till ockupation­ens två första år. Österbotte­n drabbades hårdast eftersom tsar Peter gav order om att landskapet skulle förhärjas så att den svenska armén inte kunde anfalla norrifrån. Den brända jordens taktik förverklig­ades alltså i Österbotte­n, men inte på andra områden i Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland