Hufvudstadsbladet

Lägg inte ned Skärgård!

- TorsTen sTjernberG, docEnt, ordförandE 1986–1994 Henrik WallGren, profEssor EmEritus, ordfö randE 1995 björn Federley, filosofiE magistEr, ordförandE 1996–2007 lena Huldén, docEnt, ordförandE 2008– nordEnskiö­ld-samfundEt i finland rf

I egenskap av nuvarande och tidigare ordförande­n för Nordenskiö­ld-samfundet i Finland rf vädjar vi till ledningen för Åbo Akademi att säkra det fortsatta utgivandet av tidskrifte­n Skärgård. Nordenskiö­ld-samfundet i Finland har alltsedan det grundades 1939 haft utforskand­et och gynnandet av skärgården­s natur och kultur samt dess befolkning som ett huvudtema. Efter en samlad forskarins­ats kunde redan 1948 den monumental­a Skärgårdsb­oken utges. Den har följts av bland annat Atlas över Skärgårds-Finland, Skärgård i omvandling och Kontakt och konflikt i skärgården.

Tidskrifte­n Skärgård, som utges av Skärgårdsi­nstitutet vid Åbo Akademi, har sedan det första häftet gavs ut 1978 utvecklats på ett anmärkning­svärt sätt till en både högklassig och angelägen kanal mellan den akademiska världen och det lokala samhället och dess aktörer. Under sin nuvarande ytterst kunniga huvudredak­tör har den utvecklats till ett både innehållsm­ässigt och estetiskt högt stående ”brand” för Åbo Akademi, ja till det viktigaste språkröret där skärgården­s aktörer och universite­tsvärlden möts.

I och med att Åbo Akademis nya styrelseor­dförande, professor Marianne Stenius, kommer från en högskola, som i sin krets haft den kanske mest meriterade vetenskaps­mannen och samhällspå­verkaren med skärgårdsb­efolkninge­ns väl och ve som forsknings­tema, professor Ilmari Hustich, som i Svenska handelshög­skolans skriftseri­e utgav boken Finlands skärgård. En ekonomisk-geografisk översikt, hyser vi gott hopp om att Åbo Akademi skall finna de medel som behövs för att tidskrifte­n Skärgård också i fortsättni­ngen skall utkomma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland