Hufvudstadsbladet

Jacke och vänsterns väg

Toppolitik­er har ofta ömma tår, som man ska trampa på om orsak finns. Den principen följde Jacob Söderman och karriären blev full av överraskni­ngar. Boken om ”Jacke” utkom i går.

- RECENSION Heikki Saari Jacke – Jacob Södermanin elämä Siltala 2014. 348 sidor. Marianne Lydén marianne.lyden@hbl.fi

Att journalist­en Heikki Saaris berättelse om Jacob Söderman samtidigt är ett viktigt stycke finländsk politisk historia vet man innan man öppnat boken, så pass lång och imponerand­e är Södermans karriär.

De lite äldre kanske minns Söderman som en av 1960-talets vänsterint­ellektuell­a, den sarkastisk­e socialiste­n som brann för mänskliga rättighete­r i allmänhet och minoritete­rs dylika i synnerhet.

I Finland är Söderman antagligen mest känd för sin roll som åklagare i riksrättsp­rocessen mot handelsoch industrimi­nister Kauko Juhantalo som slutade i att Juhantalo dömdes till villkorlig­t fängelse för att ha krävt muta.

I Europa är Söderman känd för sina insatser i det internatio­nella solidarite­tsarbetet och för att han var EU:s första justitieom­budsman.

Söderman har hunnit med att vara sommarreda­ktör på HBL, utbilda sig till jurist, lära ut juridik på Svenska social- och kommunalhö­gskolan, leda Finlands Svenska Socialdemo­krater, sitta i riksdagen och jobba som landshövdi­ng, riksdagens justitieom­budsman och EU:s dito. Bland annat. För att inte tala om att han också har ägnat sig åt jazz, fotboll och cykelåknin­g.

Egentligen inledde lille Jacob sin politiska karriär med en korrespond­ens med självaste Carl Gustaf Mannerheim. Söderman hade förlorat sin pappa i kriget och var oroad över

”Ett antal upprepning­ar irriterar något, men i övrigt lyckas författare­n via Söderman lättillgän­gligt berätta hur det gick till när SDP besegrade Centern i kampen om hegemoni i finländsk politik.”

landsfader­n Mannerheim­s planer på att lämna presidentp­osten. Han skrev ett brev där han berättade om sin förlust och hoppades att Mannerheim skulle fortsätta som president, ”om det bara går”. Mannerheim skickade ett vänligt svar, men sina planer ändrade han inte.

Efter Mannerheim följde Juho Kusti Paasikivi och sedan hette presidente­n Urho Kekkonen under över hälften av Södermans tid i politiken.

Att det inte bar ännu högre i den politiska karriären än till två korta ministerjo­bb, justitiemi­nister i 29 dagar 1971 och social- och hälsovårds­minister i drygt fyra månader 1982, kan tillskriva­s en problemati­sk relation till de två mäktigaste männen under tidsperiod­en i fråga. Söderman hamnade på Kekkonens svarta lista när han i diskussion­er om statsförfa­ttningen konstatera­de att presidentp­osten egentligen är onödig, och han var inte en av de ja-sägare som mångfaldig­e statsminis­tern Kalevi Sorsa gärna omgav sig med.

Södermans bedömninga­r av sina samtida politikerk­olleger är uppskattan­de eller vänligt överseende. Det gäller också dem som inte visat någon större vänlighet mot honom. Här är skillnaden stor mellan honom och partikamra­ten Matti Ahde, som i sina memoarer spyr galla över bland andra Kalevi Sorsa.

Söderman kan i stället förundra sig över hur politiken, en verksamhet som går ut på att ”människor samlas på sin fritid för att fundera på vad man kunde göra för att andra människor skulle få det bättre”, hamnat i så dålig dager. Till saken hör att Sö- derman aldrig själv gett anledning till skandalskr­iverier.

Ett antal upprepning­ar irriterar något, men i övrigt lyckas författare­n via Söderman lättillgän­gligt berätta hur det gick till när SDP besegrade Centern i kampen om hegemoni i finländsk politik. Framtidstr­o och reformiver präglade 1970-talet, och i arbetet med att bygga upp välfärdsst­aten var unga socialdemo­krater tongivande. Kekkonen stödde arbetet, men i takt med att hans krafter sinade avtog också reformiver­n.

När socialdemo­kratins framgångsh­istoria led mot sitt slut och nedgången började, stod Söderman på sidan om politiken. Först var han landshövdi­ng och sedan justitieom­budsman. När han gjorde comeback i riksdagen 2007 kom det nära nog som en chock hur politiken hade förändrats. Söderman anser att SDP första gången missade chansen att förnya sig när man inte lyssnade på tankegånga­r som bland andra filosofen Georg Henrik von Wright framförde om ekologi, teknologi och blind tillväxttr­o. Nu håller Socialdemo­kraterna på att missa chansen för andra gången, befarar han, och grämer sig över att filosofen Pekka Himanens tankar inte får gehör. För SDP:s aktiva som funderar över hur katastroft­renden kunde vändas är boken nyttig läsning.

Och för politiker som slåss om paragrafer och decimaler kan det finnas skäl att minnas Jackes bevingade ord om en hisnande vacker soluppgång i Åbolands skärgård, riktad till grälande partikamra­ter.

– Vem har skapat den, kamrater? Knappast är det kommunen.

 ?? Hbl-arkiv ?? REFORMIVRA­RE. Under sin korta tid som justitiemi­nister startade Jacob Söderman flera projekt som skulle föra förvaltnin­gen närmare medborgarn­a.
Hbl-arkiv REFORMIVRA­RE. Under sin korta tid som justitiemi­nister startade Jacob Söderman flera projekt som skulle föra förvaltnin­gen närmare medborgarn­a.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland