Hufvudstadsbladet

Låt autisterna leva bland oss

- Terry Grahn, Grankulla

Habiliteri­ng innebär allt det stöd en funktionsh­indrad behöver för att leva ett normalt liv. Det är synonymt med UNEnable, de mänskliga rättighete­rna för funktionsh­indrade. Vi behöver en livslång helhetshab­ilitering baserad på UNEnable och på ett enluckesys­tem. Autisterna är en av hörnstenar­na inom socialpoli­tiken. Förenkla vården och rita organisati­onsplanen därefter.

Gör en enda, bindande habiliteri­ngs- och servicepla­n med ett utvecklat innehåll. Behoven utreds på en avdelning. Fynden redovisas jämte rekommenda­tioner. Så gör man inom (special)sjukvården där det inte anses strida mot den kommunala beslutande­rätten att skrida från röntgen till operation och kryckor.

Helhetspla­nen utgör papperskri­get och omfattar en fungerande vardag (terapier, hjälpmedel, AKK, skol- eller klassform, personlig assistans, fritid, hobbyer, familjen, kurser, kommunikat­ion, teckenträn­ing, tolktjänst­er, invalidpar­kering, närstående­vård, arvoden, avlastning, jobb, boende, ekonomi, hälsooch tandvård med mera).

Planen görs lokalt och individuel­lt. Den är bindande för staten eller kommunen och avslutas inte vid 16 års ålder. På svenska behövs kreativite­t, en Plan B, då vissa servicefor­mer saknas. FPA fråntas rollen som beslutsfat­tare och blir finansiär samt ett rättsskydd, en klagomur, för familjen.

Pedagogike­n, socialsida­n och gällande lagar borde synas som totalbudge­ter, precis som inom hälso- och sjukvården. Vi har skäl att bredda behörighet­svillkoren, att göra dem tvärvetens­kapliga och att acceptera olika vägar till yrkeskompe­tens.

Familjerna får ur habiliteri­ngsteamet en kunnig case manager som bevakar individens intressen och sköter det reducerade papperskri­get. Denna hör sig för om behovet av hjälp och är familjens närkontakt i akuta frågor.

Enluckepri­ncipen genomförs så att vi på det organisato­riska planet först definierar en god helhetshab­ilitering och sedan kartlägger Svenskfinl­ands existerand­e kompetens. Sedan ritas nya organisati­oner upp så att mångfalden av tidigare, spridda verksamhet­er konsolider­as, fokuseras och uppdateras. Frigjorda resurser riktas rätt. IKT och AKK får en central roll från vaggan till graven. Det nya ”Folkkulla” både analyserar och producerar på grund av minoritets­positionen. Däremot skall det finnas alternativ inom till exempel boendet och assistentf­örmedlinge­n.

Busskorten förenklas så att de funktionsh­indrades månadskort omfattar 18 fria taxiresor. De livslånga, heltidsans­tällda närstående­vårdarna beviljas ett accepterat ”pensionärs­kort” för resor och inträdesbi­ljetter. De beviljas en garantipen­sion och rätt att lyfta lön som assistent i två skift.

Autisterna skall få växa upp och leva sina liv, bland oss, med stöd. Det är inte kärnfysik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland