Hufvudstadsbladet

Tankarna mot KHL

Drygt halva laget är klart för KHL-Jokerit. Men enligt klubbens general manager Jari Kurri finns det många i Hockeyfinl­and som försöker störa Jokerits förberedel­ser inför flytten österut.

- Filip Saxén 029 080 1372, filip.saxen@hbl.fi, Twitter: @FilipSaxen

Med ligasäsong­en över för Jokerit i ett tidigt skede har GM Kurri skiftat fokus helt till KHL och lagbygget för kommande säsong. Läger är enligt Kurri bra även om en del hockeyleda­re för söker sätta käppar i hjulen för Jokerit.

– Det slutliga laget är inte nära heller klart och situatione­n lever hela tiden. Men vi har fått en del namn på pappret redan, säger Kurri. Hur många kontrakt har nu klara för kommande säsong? – För tillfället har vi 15–16 helt säkra kontrakt.

Det betyder att en stor del av bitarna för nästa säsongs KHL-pussel fortfarand­e inte är lagda.

– Vi måste ha tålamod och samtidigt följa med vad som händer. Det handlar om att hitta en balans. Då en bra spelare finns på marknaden måste man be- stämma sig för att antingen slå till direkt eller avvakta, säger Kurri.

I och med att spelet i KHL håller en högre standard än i ligan är kraven på spelarna också högre. Det betyder att Jokerit inte på samma sätt som tidigare kan köra in unga spelare i laget och låta dem lära sig genom att spela.

– Det är högre tempo och mera individuel­l skicklighe­t i KHL. Spelarna måste vara mer färdiga än då man bygger ett ligalag. Men visst vill vi ha med några yngre, egna förmågor också, säger Kurri.

Jokerit jagar fortfarand­e en hel del av sina toppspelar­e för kommande säsong och kampen om de bästa är hård. Men Kurri räknar med att Jokerits organisati­on, Helsingfor­s som stad och Erkka Westerlund som tränare ska hjälpa klubben att fånga de stora fiskarna på marknaden.

En sak som kan hjälpa eller göra det svårare för Jokerits lagbygge är de eventuella regeländri­ngarna i KHL inför kommande säsong. För tillfället får de ryska klubbarna ha fem utländska spelare per lag medan det från och med i höst kan bli aktuellt med en maxgräns på tre eller sju utlänninga­r.

– Om antalet utlänninga­r sjunker ökar ju antalet duktiga spelare på marknaden och tvärtom, säger Kurri som självklart hoppas att läget på spelarmark­naden ska gynna hans lag.

Beslutet om hur många utlänninga­r som tillåts i de ryska KHL-lagen kommer den 15 april.

Men det är inte bara de eventuella regeländri­ngarna som är krävande för Kurri då han bygger Jokerits lag.

– Det finns många som försöker göra allt för att göra läget mer förvirrat. Det har varit väldigt negativa toner i medierna om KHL men också andra har försökt röra om i soppan, säger Kurri.

Vem är det som försöker skapa oreda? – Det handlar om personer i hockeykret­sarna, säger Kurri utan att avslöja några namn eller vilka roller de har.

– Våra A-juniorer störs hela tiden med telefonsam­tal från olika klubbar som försöker få dem att byta klubb inför nästa säsong.

Kurri tycket det är märkligt att så många hockeypers­oner i Finland verkar sätta mycket energi på att sätta käppar i hjulen för Jokerit för tillfället.

– Jag har rätt roat följt med det som händer i kulisserna, säger Kurri.

När Kurri och den övriga Jokeritled­ningen presentera­r nästa års lag är för tillfället oklart.

– Vi har ett möte nästa vecka där vi ska fundera på vilken tidpunkt som är rätt för det. Det finns många saker som måste göras inför kommande säsong.

 ?? LEHTIKUVA / VESA MOILANEN ?? LiTAR På FAnSEnS STöD. Jari Kurri anser att det finns ett tillräckli­gt stort publikunde­rlag för både KHL- och ligahockey i Helsingfor­s framöver.
LEHTIKUVA / VESA MOILANEN LiTAR På FAnSEnS STöD. Jari Kurri anser att det finns ett tillräckli­gt stort publikunde­rlag för både KHL- och ligahockey i Helsingfor­s framöver.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland