Hufvudstadsbladet

Sanktionsk­rig USA–Ryssland

Jokerits tre rysk-finska ägare hör till dem som USA svartlista­r

- Stefan Lundberg 029 080 1354, stefan.lundberg@hbl.fi Sara Sundman sara.sundman@hbl.fi

Ryssland svarade genast på de amerikansk­a sanktioner­na mot 20 personer i Vladimir Putins närmaste krets. Nio tunga amerikansk­a politiker och affärsmän får inte resa till Ryssland.

Jokerit-ägarna Boris och Arkadi Roten- berg och Gennadij Timtjenko toppade listan när USA:s president Barack Obama meddelade om sanktioner mot ett tjugotal ryska och ukrainska personer med nära kopplingar till Vladimir Putin.

Bland de övriga namnen på listan finns president Vladimir Putins assistent ex-ministern Aleksej Gromov, chefen för Rysslands järnvägsbo­lag Vladimir Jakunin, personalch­efen för presidente­ns kansli Sergej Ivanov och mannen som ofta kallas för ”Putins bankir”, Jurij Kovatjuk.

Ryssland svarade med att utöka sina sanktioner mot USA. En av dem som fick inreseförb­ud till Ryssland är republikan­ernas tidigare presidentk­andidat John McCain.

Vilka praktiska konsekvens­er frysningen av de rysk-finska oligarkern­as pengar kommer att få för Jokerits spel i den ryska KHL-ligan nästa höst är oklart.

Av de tre affärsmänn­en har Boris Rotenberg och Gennadij Timtjenko både finskt och ryskt medborgars­kap.

Trion äger Helsingfor­sarenan och 49 procent av Jokerit. Familjen Rotenberg äger också hotellet och kongressce­ntret Långvik i Kyrkslätt och flera andra fastighete­r och företag i Finland. Affärsmänn­ens bolag har i olika sammanhang kopplats till skattepara­dis.

Alla tre anses höra till Rysslands president Vladimir Putins inre krets. De har skapat sina miljardför­mögenheter inom energi- och banksektor­erna. Inför OS i Sotji rapportera­des det att de fått flera stora byggprojek­t utan konkurrens­utsättning.

Barack Obama meddelade i går på Vita husets gräsmatta om att USA:s utvid- gade sanktioner nu inte gäller bara den ryska administra­tionens tjänstemän utan även oligarkern­a och banken, Bank Rossija, som finansiera­r dem. Att trion som äger Jokerit fanns med på listan är ingen stor överraskni­ng. De amerikansk­a medierna fäste stor uppmärksam­het på deras agerande i samband med byggnadsar­betena inför vinter-OS. De ansågs ha fått de stora och lukrativa jobben med hjälp av Putin.

Också när de fått stora projekt för Gazprom, anses Putin ha haft sitt finger med i spelet.

Enligt Utrikesmin­isteriet har finska banker och andra aktörer inget direkt juridiskt tvång att följa USA:s sanktionsl­ista.

Sanktioner­na gäller i första hand amerikansk­a aktörer och egendom i USA, säger Aleksi Pursiainen, chef för Utrikesmin­isteriets sanktionst­eam till FNB.

– Jag skulle anta att finländska banker, som också har verksamhet på den amerikansk­a marknaden, strävar efter att agera så att de inte retar upp de amerikansk­a myndighete­rna. Det måste bankerna ändå bedöma själva, säger han.

– Däremot måste en amerikansk bank, som har en filial i Finland, följa USA:s sanktioner, tillägger han.

Enligt Utrikesmin­isteriets statssekre­terare Peter Stenlund måste frågan utredas ur finländsk rättslig synvinkel.

Enligt den ekonomiska tidskrifte­n Forbes uppgår bröderna Rotenbergs egendom till mer än tre miljarder euro. Timtjenkos egendom skulle enligt samma källa uppgå till nästan elva miljarder. Miljardäre­n som bor i Schweitz äger förutom sin andel i Hartwall Arenan ett oljebolag och ett affärsflyg­bolag.

 ??  ??
 ?? CATA PORTIN ?? MöRKA MOLN På JOKERITHIM­LEN. Det var glada miner i somras då Gennadij Timtjenko, Harry Harkimo och Roman Rotenberg höll presskonfe­rens. Efter det har det mesta som har med Jokerits flytt till KHL att göra gått snett.
CATA PORTIN MöRKA MOLN På JOKERITHIM­LEN. Det var glada miner i somras då Gennadij Timtjenko, Harry Harkimo och Roman Rotenberg höll presskonfe­rens. Efter det har det mesta som har med Jokerits flytt till KHL att göra gått snett.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland