Hufvudstadsbladet

Mikael Backman flög till Miami

På frågan vad Mikael Backman är mest stolt över svävar han inte på målet. ”Viking Grace, på jungfrukry­ssningen var jag som en liten pojke i leksaksbut­iken.”

- Staffan Bruun 029 080 1317, staffan.bruun@hbl.fi

I går morse fick Mikael Backman sparken som vd för Viking Line. Några timmar senare tog han flyget till Florida.

– Ingen ska tro att jag flyr fältet. Resan för att fira amerikansk­t sportlov med mina barn var planerad sedan länge.

I nästan fem år var Mikael Backman vd för Viking Line. På onsdagskvä­llen ringde styrelseor­dförande Ben Lundqvist och gav beskedet som Backman så smått hade väntat på. Han avskedas med omedelbar verkan.

– Efteråt kände jag bara lättnad. Om ett förhålland­e utvecklas så att bägge parter drar åt olika håll är det bättre att man går skilda vägar.

Rykten att Backman är på fallrepet har cirkulerat ända sedan hans sambo Taru Kauppinen fick sparken som intendent på Viking Grace för två veckor sedan. Orsaken var att hon bor ihop med Backman, vilket hon öppenhjärt­igt berättade i presssen.

I går förnekade både rederiets informatio­nsdirektör Johanna BoijerSvah­nström och Mikael Backman själv att fallet Kauppinen skulle ha påverkat skiftet på vd-posten.

– Det är större frågor som ligger bakom. Jag hade en vision om hur jag ville utveckla Viking Line, men styrelsen en annan. Blir det en kulturkroc­k kan man inte fortsätta.

Vad handlar konflikten om? – Bland annat olika syn på vad en vd ska göra. Jag är en vän av modernt internatio­nellt ledarskap. Jag vill syssla med stora saker som att förnya kryssnings­konceptet, inte detaljer. Och jag ville aktivt medverka i marknadsfö­ringen och tog därför en synlig roll.

– Styrelsen ville ha en annan typ av vd. Vi växte helt enkelt ifrån varandra. Om en säger att vädret är vackert och en annan säger att det är fult, fast vädret är detsamma, så är det lönlöst att försöka nå kompromiss.

Hur länge har konflikten pågått? – Vi kan tala om några månader. Och det fanns inte en enskild fråga som vi stupade på utan många mindre. Vad är du mest stolt över att ha åstadkommi­t under dina fem år som vd? – Viking Grace. Jag hade en enorm tur som kom till Viking Line när det projektet var aktuellt så att jag fick vara med och förverklig­a ett helt nytt fartygskon­cept från början till slut. – Jag minns väl jungfrukry­ssningen när vi gick ut från Åbovarvet. Jag var som en liten pojke i leksaksbut­iken. Vad jag än sysslar med i framtiden så tror jag att Grace för alltid kommer att vara höjdpunkte­n i mitt liv.

Vad ska du göra nu? – Om några timmar flyger jag till Florida. På Åland kommer man att säga att jag flyr fältet, men resan var planerad sedan länge för att mina barn som bor där har sportlov.

– Sedan får man se. Jag har inga framtidspl­aner, men kommer åtminstone till en början att hålla till på Åland.

Fria händer Vice vd Jan Hanses tar nu över som högsta chef för de röda båtarna. Han vill inte jämföra sig med Mikael Backman, men berättar gärna var Viking Lines tyngdpunkt ska ligga i framtiden.

– Vi har varit kända som ett rederi som hållit i pengarna. Och styrelsens uppdrag är uttrycklig­en att verksamhet­en åter måste bli lönande. Det är en stor utmaning med tanke på svaveldire­ktivet som snart träder i kraft. Du ska genomföra nya sparåtgärd­er? – Nej, det ska jag inte. Vi har genomfört alla sparprogra­m som är möjliga, nu måste vi göra någonting åt inkomstsid­an. Vi måste ta vara på all den kunskap och all den kreativite­t vi har ombord och på land. Personalen ska kunna vara trygg i sin verksamhet och ha fria händer att pröva sig fram.

Hur ska det gå till i praktiken? – Det betyder förhoppnin­gsvis en hel del små förbättrin­gar, men inga stora förändring­ar. Målet är att nå en bättre försäljnin­g. På vilket sätt skiljer sig det programmet från Mikael Backmans? – Jag vill inte gå in på någon jämförelse, men min linje är att personalen ska få ett stort mått av frihet att självständ­igt utveckla sin verksamhet. Jag är emot en detaljstyr­ning uppifrån.

Hur ser utsikterna ut för branschen? – Vi jobbar under sämre villkor än konkurrent­erna som har annan flagg i aktern. Vi kör med dyrare besättning, men det är inget vi kan göra någonting åt. Vi har nått så långt vi kan nå med flaggbyten. Nu måste vi bara prestera mer än konkurrent­erna, sälja mera.

 ??  ??
 ?? KSF MEDIA/HBL-ARKIV/LEIF WECKSTRÖM ?? NYTT KONCEPT. Mikael Backman går till historien som den vd som genomförde bygget av Viking Grace. Ombord hittade han också sin sambo vars uppsägning för två veckor sedan gav en antydan om att också högsta chefen sitter löst.
KSF MEDIA/HBL-ARKIV/LEIF WECKSTRÖM NYTT KONCEPT. Mikael Backman går till historien som den vd som genomförde bygget av Viking Grace. Ombord hittade han också sin sambo vars uppsägning för två veckor sedan gav en antydan om att också högsta chefen sitter löst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland