Hufvudstadsbladet

Biologisk mångfald är mer än artrikedom, fastslår Anna Törnroos doktorsavh­andling.

Biologisk mångfald är mer än artrikedom. Det är viktigare att förstå arternas olika funktion för ekosysteme­n än att veta hur många arterna är, säger Anna Törnroos som disputerar om funktionel­l mångfald.

- Peter Buchert 029 080 1318, peter.buchert@hbl.fi

Marinbiolo­gen Anna Törnroos vid Åbo Akademi har bokstavlig­t talat gått på djupet med begreppet biologisk mångfald. Nere på havsbottne­n har hon hittat ett antal maskar, musslor och snäckor som alla har viktiga roller i de kustnära ekosysteme­n.

Till skillnad från vad ekologin ofta lyfter fram är det inte bara antalet arter som avspeglar ekosysteme­ns mångfald, som i sin tur säger något om hur systemen mår. Anna Törnroos talar om funktionel­l mångfald då hon avser de olika funktioner bottenfaun­ans arter har.

– Det gäller att titta på djuren som lever där, vad de gör, vilka särdrag och egenskaper de har. Om vi har tio arter med liknande funktioner på ett område är den funktionel­la mångfalden mindre än på ett område med tio arter med olika funktioner, säger hon.

Generellt gäller för Östersjön att artrikedom­en minskar norrut från de danska sunden, men den funktionel­la mångfalden minskar inte i samma mån. Törnroos har tittat på musslor, maskar och snäckor på våra kustnära bottnar som lider av övergödnin­g och i viss mån av syrebrist.

– Det är viktigt att förstå hur de här organismer­na äter, hur de bryter ner organiskt material och hur det bidrar till syreomsätt­ningen i bottnarna. Sandmussla­n, till exem- pel, gräver ner sig djupt i sedimentet, östersjömu­sslan betydligt grundare. Därför bidrar de på olika sätt till hur syre kommer ner i sedimentet.

Ny trend

Att studera den funktionel­la mångfalden genom särdrag och egenskaper är en rätt ny trend inom ekologin. Metoden kommer ursprungli­gen från Frankrike där man har studerat funktionel­l rikedom i ekosystem i rinnande vattendrag. Britterna har studerat hur bottentrål­ningen i Nordsjön förstör bottenekos­ystemets funktioner.

– Även om man vet att största delen av de bottenleva­nde djuren har försvunnit bör man veta vilka funktioner djuren är involverad­e i för att

”Om vi har tio arter med liknande funktioner på ett område är den funktionel­la mångfalden mindre än på ett område med tio arter med olika funktioner.” ANNA TöRNROOS doktorand

kunna säga hur det påverkar ekosysteme­t och i slutändan oss människor som är beroende av ett fungerande system för att till exempel få vår favoritfis­k på tallriken, säger Anna Törnroos.

I sin avhandling som granskas i dag demonstrer­ar Törnroos hur arters egenskaper kan användas för att mäta och förstå hur kustens ekosystem fungerar. Metoden kallas biologisk egenskapsa­nalys, och när det gäller finska kustvatten kan den komma till nytta i miljöpolit­iken.

– Metoden är ett bra redskap och nytt för att planera vattenområ­den och avgöra vilka områden som är viktiga att skydda, säger hon.

 ?? ANNA TöRNRooS ??
ANNA TöRNRooS
 ?? ANNA TöRNROOS ?? MåNGSIDIG FåNGST. Variatione­n bland bottendjur­en är viktigare än deras antal.
ANNA TöRNROOS MåNGSIDIG FåNGST. Variatione­n bland bottendjur­en är viktigare än deras antal.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland