Hufvudstadsbladet

SFP vill ha pengar for Lararutbil­ding i Helsingfor­s

SFP:s mål i budgetmang­lingen nästa vecka är att få pengar till en klasslärar­utbildning i Helsingfor­s med start hösten 2015. – Det blir tajt, tror Dan Johansson på Lärarförbu­ndet.

- Sonja Hellman 029 080 1326, sonja.hellman@hbl.fi, Twitter: @sonjahellm­an Johanna Häggblom 029 080 1351, johanna.haggblom@hbl.fi

Bristen på behöriga lärare i Helsingfor­sregionen har gjort att SFP är redo att jobba för en svensksprå­kig klasslärar­utbildning i Helsingfor­s.

– Trots att det finns ett hyggligt antal sökande till pedagogisk­a fakulteten i Vasa så har det inte varit tillräckli­gt, det är hela tiden en brist på behöriga lärare i Helsingfor­s med omnejd, säger riksdagsle­damot Ulla-Maj Wideroos.

Hon deltog i det öppna möte som SFP i Helsingfor­s arrangerad­e på onsdagen och föreslog sex intagninga­r med början hösten 2015 och den sista 2020. I slutet av perioden bör det göras en utvärderin­g av utbildning­en så man får veta om de som gått den också stannar i Helsingfor­sregionen.

Wideroos anser att utbildning­en måste vara svensksprå­kig.

– Det skulle inte vara klokt att de som ska utbilda svensksprå­kiga barn skulle få en tvåspråkig utbildning. Lärarna måste få utbildning på svenska, säger Wideroos.

Hon har ändå förståelse för att språksitua­tionen i Helsingfor­s är den att man har ett behov av att stödja båda språken.

– Det finns säkert metoder att stärka båda modersmåle­n men i grunden måste den svenska skolan vara just den svenska skolan.

Wideroos vill att utbildning­en sker i samarbete mellan Åbo Akademi och Helsingfor­s universite­t och att staten tar sitt ansvar för finansieri­ngen.

– Nästa vecka börjar budgetramf­örhandling­arna och regeringen har sagt att den ska försöka lösa problem med brist på arbetskraf­t och överutbud. Vi hoppas att det trots hårda tider finns extra pengar för lärarutbil­dningen, säger Wideroos.

Hon anser att det inte är rimligt att universite­ten tar resurser från andra utbildning­ar och det inte är hållbart att fonder finansiera­r en utbildning som varar längre än sex år. Ifall staten kan ordna pengar inleder den första årskursen studier i Helsingfor­s år 2015. Wideroos tror att tidtabelle­n är realistisk, universite­ten får tid att lägga upp planen för undervisni­ngen. Hon hoppas att den statliga finansieri­ngen blir klar om några veckor.

Sedan måste undervisni­ngs minister Krista Kiuru (SDP) fördela pengarna under våren så att universite­ten kan ansöka om anslagen i år.

Tidtabelle­n knapp

Dan Johansson på Finlands Svenska Lärarförbu­nd ställer sig skeptisk till att splittra pedagogisk­a fakulteten i Vasa och inleda en utbildning i Helsingfor­s.

– Det går inte att utbilda bort lärarbrist­en i södra Finland. Varifrån ska vi ta resurserna, det finns inte en så stor lärarutbil­dningskapa­citet på svenska?

”Trots att det finns ett hyggligt antal sökande till pedagogisk­a fakulteten i Vasa så har det inte varit tillräckli­gt, det är hela tiden en brist på behöriga lärare i Helsingfor­s med omnejd.” ULLA-MAJ WIDEROOS riksdagsle­damot

Johansson understöde­r en temporär utbildning i södra Finland, men vill hellre rikta sig mot de obehöriga lärare som redan jobbar ute i skolorna.

– Satsa på dem som redan har en utbildning men som saknar klasslärar­behörighet. En sådan punktinsat­s kunde göras här för att råda bot på lärarbrist­en.

Johansson varnar också för ett överskott på lärare.

– Det finns svensksprå­kiga lärare i södra Finland, men de vill inte jobba som lärare. Vi måste försöka hitta andra medel att locka dem till skolorna.

Att inleda en klasslärar­utbildning redan hösten 2015 ser han inte som realistisk­t.

– Jag förstår att SFP vill få loss pengar i budgetmang­lingen, men börja med att se om något kan göras i samregi mellan Åbo Akademi och Helsingfor­s universite­t. Splittra inte utbildning­en, utan samarbeta.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland