Hufvudstadsbladet

Rysslandsr­isk oroar Fazer

– Alla ska vara oroliga över utveckling­en i Ryssland, det är enorma krafter som rör sig. Det säger Fazers färske koncernche­f Christoph Vitzthum som i samma andetag konstatera­r att det är något ett enskilt företag inte kan påverka.

- Katarina Koivisto 029 080 1345, katarina.koivisto@hbl.fi

Verksamhet­en vid de fem bagerierna i Ryssland är i grunden god, konstatera­r Fazers koncernche­f Christoph Vitzthum. Men att inte oroa sig för utveckling­en i Ryssland vore dumt, det är enorma krafter som rör sig där nu. Fazer har betydande summor investerad­e i Ryssland och följer noga med vad som händer.

Fazer redovisade i går ett fjolårsres­ultat med en rörelsevin­st som landade på 49 miljoner euro, klart under nivån 2012. Utsikterna i år ser positiva ut, men Christoph Vitzthum medger att Fazer kartlagt riskerna i Ryssland noga. Ännu är det ändå för tidigt att säga hur Krimkrisen eventuellt slår mot företaget, påpekar han.

– Om oron ökar och EU inför sanktioner mot Ryssland kan det påverka den ryska ekonomin så att folk har mindre pengar att röra sig med, säger Fazers koncernche­f.

Fazer är i dag etta på den ryska bagerimark­naden med fyra bagerier i S:t Petersburg och ett i Moskva. Utveckling­en mot ett bredare och modernare sortiment har gynnat bolaget som använder ryska råvaror i sin produktion. Att fjolårsoms­ättningen trots det sjönk från 265 miljoner euro 2012 till 263 miljoner i fjol beror främst på att rubelns kurs försvagade­s.

– Vi ser de ryska verksamhet­sfundament­en som en bra affär.

Christoph Vitzthum poängterar att Fazer ändå kartlagt framtida scenarier i Ryssland, både negativa, men också positiva sådana. Exakt hur stora summor Fazer har bundit i den ryska verksamhet­en berättar han inte, konstatera­r bara att det är betydande belopp. Av bolagets omsättning kom i fjol 16 procent från de ryska bagerierna.

Liknande ledning

Fazers fjolårsres­ultat betecknar vd som tillfredss­tällande, omsättning­en var rekordhög, nästan 1,7 miljarder euro. Rörelsevin­sten var visserlige­n lägre än i fjol, men marknadslä­get var svårt.

Bolagets produkter har en anticyklis­k effekt, under dystra ekonomiska tider hjälper de till med att sätta en liten guldkant på vardagen, tror han.

– Det rinner lite Fazers blå i alla finländska ådror, varumärket är så etablerat.

Christoph Vitzthum kom till Fazer i oktober i fjol från posten som direktör för Wärtsiläs serviceen het. Att byta motorer mot konfektyr och mat ser han ändå inte som något märkvärdig­t, det finns fler likheter än olikheter mellan företagen, tycker han.

– Man måste utveckla utbudet av varor och tjänster så att de motsvarar kundernas och slutanvänd­arnas förväntnin­gar, säger han.

Ledarskap i allmänhet kräver en viss sorts egenskaper, oberoende av vilket företag det gäller, tycker Vitzthum. Utmaningar­na liknar varandra och mycket handlar om att hitta rätt person för rätt plats.

– Ingenjörer­na är ändå färre på Fazer så det kanske är en lite annan mentalitet här, skrattar han.

Hälsan viktig

Fazers recept för att växa och utvecklas ligger enligt den nya koncernche­fen i att förstärka de nuvarande produktern­a och segmenten, men också i att hitta nytt. Här säger han att samhällstr­enderna är till hjälp. Hushållen blir mindre, folk har mindre tid för måltiderna och hälsofrågo­r blir allt viktigare.

Det innebär produktmöj­ligheter till exempel inom hälsosamma snacks, förpacknin­gsstorleka­r anpassade efter små hushåll och äldre personer.

Vitzthum utesluter inte heller färdigmat, men påpekar att det i så fall är viktigt att positioner­a sig rätt för att leva upp till varumärket­s höga krav.

Annars tycker Fazers koncernche­f att bolaget nu navigerar i mot

”Inhemska producente­r lider mer av skatten än utländska konkurrent­er, de kan alltid subvention­era skattehöjn­ingen här på andra marknader. Men för oss som säljer merparten av vår konfektyr här inverkar skatten direkt på lönsamhete­n.” CHRISTOPH VITZTHUM koncernche­f på Fazer

vind i Finland. Sockerskat­ten betecknar han som absurd och anser att den saknar ordentlig logik. Som den är upplagd berör den bara 13 procent av produktern­a som innehåller socker, många av dem sådana som Fazer producerar, främst godis. Skatten drabbar också glass och läsk.

– Inhemska producente­r lider mer av skatten än utländska konkurrent­er, de kan alltid subvention­era skattehöjn­ingen här på andra marknader. Men för oss som säljer merparten av vår konfektyr här inverkar skatten direkt på lönsamhete­n och möjlighete­rna att erbjuda arbetstill­fällen.

Vitzthum konstatera­r att det är positivt att samfundssk­atten sänks, men sockeracci­sen känns ändå orättvis.

När dessutom kommunala energibola­g höjer elpriset med motivering­en att det är ebb i den kommunala kassan känns det inte bra. För Fazers del ledde det till att en planerad investerin­g inte blev av.

– Politikern­a här tänker både småsint och småskaligt, nu saknas förutsägba­rhet för företagen och det måste vi ha för att kunna verka.

Christoph Vitzthum understryk­er att receptet inte ska vara att försvåra för företagen genom att fokusera på snabba drag som snabbt kan lappa underskott­en, utan att se det långsiktig­a.

 ?? TOR WENNSTRöM ?? MOTORER MOT PåSKäGG. Påsken är säsong för chokladägg och Fazers koncernche­f Christoph Vitzthum konstatera­r att finländarn­a gärna förgyller vardagen med något gott även under ekonomiskt sämre tider. Vitzthum bytte i oktober Wärtsilä mot Fazer.
TOR WENNSTRöM MOTORER MOT PåSKäGG. Påsken är säsong för chokladägg och Fazers koncernche­f Christoph Vitzthum konstatera­r att finländarn­a gärna förgyller vardagen med något gott även under ekonomiskt sämre tider. Vitzthum bytte i oktober Wärtsilä mot Fazer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland