Hufvudstadsbladet

Släkten Eklund fällde Backman

- Staffan Bruun

Det ligger nära till hands att tro att uppsägning­en av Viking Graces intendent Taru Kauppinen för två veckor sedan ledde till att också vd Mikael Backman får gå. Man kunde förledas tro att romansen jämlikt fällde dem båda.

Så är det inte. Romansen spelade knappast någon roll alls för Backmans öde. Uppsägning­en av Taru Kauppinen däremot berodde sannolikt på att Viking Lines styrelse inte ville ha en sparkad, tidigare vd:s fästmö ombord.

Tågordning­en att först kasta ut fästmö och sedan vd upplevdes som mindre skadlig än att göra tvärtom.

Bland Vikinganst­ällda har kritiken mot Mikael Backman varit mördande. Men att man på verkstadsg­olvet förtalar högsta chefen är en sak, Backmans fall blev att missnöjet spreds till styrelsen som domineras av släkterna Lundqvist och Eklund.

Styrelseor­dförande Ben Lundqvist kallade 2009 Mikael Backman till Mariehamn från Miami där han i fjorton år arbetat med kryssninga­r efter att ha inlett karriären på Silja. Värvningen till Viking Line skedde utan sedvanlig headhuntin­g.

Den andra betydande ägarsläkte­n, Eklundarna, ställdes inför faktum och var från början misstänksa­m mot den anonyma Karispojke­n som av Lundqvista­rna sattes att förvalta också deras rederiimpe­rium.

Sant eller icke, Eklundarna uppfattade snabbt situatione­n så att Mikael Backman gick i Ben Lundqvists ledband och därmed bröt mot en gyllene regel för alla Viking Lines direktörer: Håll en lagom och lika lång distans till bägge släkterna.

När Mikael Backman förlorade den ena släktens förtroende var det bara en tidsfråga tills Ben Lundqvist tvingades offra sitt vd-fynd för att återställa husfriden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland