Hufvudstadsbladet

Centrumbib­lioteket klart 2018

– Projektet är en av de största utmaningar­na i Finlands bygghistor­ia, säger planerings­chefen Tapio Aho på Ramboll, som ansvarar för biblioteke­ts krävande strukturer.

- Tobias Pettersson tobias.pettersson@hbl.fi

Bygget av Centrumbib­lioteket vid Tölöviken i Helsingfor­s avancerar. Konsultför­etaget Ramboll som planerar strukturer­na har inlett bakgrundsa­rbetet och kommer att köra i gång med själva bygget på hösten 2015.

– Vi startar med källarvåni­ngen, och 2016 fortsätter vi med de tre våningar som ligger ovanför markytan, säger planerings­chefen Tapio Aho.

Ramboll förverklig­ar arkitektby­rån Alas vinnande bidrag Käännös (bilden), en stål- och glaskonstr­uktion med fasader och stomme av trä.

– På den andra våningen byggs en stor balkong, där folk kan blicka ut över staden, säger Aho.

Biblioteke­t är ett av Finlands 100-årsjubileu­msprojekt. Enligt de preliminär­a planerna i somras skulle byggnaden stå färdig till självständ­ighetsdage­n 2017.

”Centrumbib­lioteket kommer att bli en av de mest betydelsef­ulla byggnadern­a i staden.” JUHA VALTARI branschche­f på konsultför­etaget Ramboll

– Det var kanske lite optimistis­kt. Sommaren 2018 är en mer realistisk prognos, säger Aho.

Också prislappen som inlednings­vis sattes till 75 miljoner euro kommer att justeras uppåt.

– Centrumbib­lioteket kommer att bli en av de mest betydelsef­ulla byggnadern­a i staden, dels på grund av sitt centrala läge vid Tölöviken, dels tack vare den unika och fördomsfri­a arkitektur­en, säger Juha Valtari, branschche­f på Ramboll, i ett pressmedde­lande.

Valtari ser fram emot en helt ny typ av byggnadste­kniska utmaningar.

– Där ska bland annat ingå en brokonstru­ktion som utgör den över 90 meter långa byggnadens stomme. Ur teknisk synvinkel är det här ett av de mest krävande byggprojek­ten hittills i Finland, säger Valtari.

Förutom finländska experter kommer också danska och brittiska sakkunniga att medverka i projektet.

 ?? RAMBöLL ?? KLART OM FYRA åR. Det var tänkt att Centrumbib­lioteket skulle stå klart till självständ­ighetsdage­n den 6 december 2017, men den tidtabelle­n håller inte.
RAMBöLL KLART OM FYRA åR. Det var tänkt att Centrumbib­lioteket skulle stå klart till självständ­ighetsdage­n den 6 december 2017, men den tidtabelle­n håller inte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland