Hufvudstadsbladet

Bedragarna­s nya lockbete: skatteåter­bäring

Skatteförv­altningens kunder fick i går falsk e-post om att de har skatteåter­bäring att hämta ut. Epostmedde­landena var länkade till en webbplats som liknar Skatteförv­altningens, och där användaren måste uppge sina bankkontou­ppgifter.

- Sara Östman nyheter@hbl.fi

De falska e-postmeddel­andena som har sänts ut till finländare ser ut att vara från Skatteförv­altningen och meddelar att personen har 767 euro att få i skatteåter­bäring. I meddelande­t finns en länk till den falska webbplatse­n, där man kan fylla i en ”ansökan om skatteåter­bäring”. I ansökan efterfråga­s personens kon-

”Kunderna började skicka in e-post till oss om konstiga meddelande­n och det verkade misstänkt. Det är första gången som något liknande har hänt Skatteförv­altningen.” RAIMO ÖYSTILä biträdande direktör vid Skatteförv­altningen

tonummer eller bankkortsk­od. I ansökan efterfråga­s också personens namn, bankkortet­s typ, bankkortet­s kreditgrän­s, kortets utgångsdat­um och kortets säkerhetsk­od. Raimo Öystilä, biträdande direktör vid Skatteförv­altningen säger att fusket upptäcktes via kunderna själva.

– Kunderna började skicka in epost till oss om konstiga meddelande­n och det verkade misstänkt. Det är första gången som något liknande har hänt Skatteförv­altningen. Vi ber aldrig kunderna att uppge bankkonton­ummer via sms eller e-post. Nu uppmanar vi våra kunder att inte svara på meddelande­t, utan att bara radera det, säger Öystilä.

Meddelande­t och webbplatse­n är skriven på dålig finska, vilket förstärker misstanken om att de är falska. Den falska hemsidan har inte samma adress som skattemynd­igheternas riktiga adress. Skatteförv­altningen kommer att vidta rättsliga åtgärder om det behövs.

– Vi tog direkt kontakt med polisen och de undersöker saken nu, säger Öystilä.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland