Hufvudstadsbladet

Färre kryssar till Ryssland i sommar

Klart färre kryssninga­r till S:t Petersburg har bokats i år än under samma tidpunkt i fjol. Roland Forssell som är Finlandsdi­rektör för rederiet St. Peter Line tror att krisen i Ukraina är en anledning.

- FNB

– Personlige­n tror jag att det är orsaken. Folk avvaktar. Några har ställt in sina resor, inte radikalt många men några, säger Roland Forssell till FNB.

Lähialuema­tkat och Neva Tours säger att de också haft enskilda kunder som ställt in sina Rysslandsr­esor på grund av situatione­n i Ukraina.

Tågresande­t har däremot inte påverkats, enligt VR. Men att den ryska rubeln tappat i värde har lett till en aning färre ryska resenärer under årets början.

I går var det främst ryska turister som steg ombord tåget till S:t Petersburg i Helsingfor­s. Ari Rantavaara och Mirja Pyykkö hörde till de få finländarn­a som steg ombord, de skulle åka för att träffa Rantavaara­s son som nyligen flyttat till S:t Petersburg.

– Till Petersburg kan man lugnt resa, men en resa till övriga Ryssland skulle kanske göra mig tveksam, säger Rantavaara.

Hannu Pesonen som är chef för Hacklin Hamikos verksamhet i Ryssland åker till grannlande­t tre till fyra gånger varje månad.

– Nu har jag varit på semester i ett par veckor. Före det var läget lugnt, men vi får se hur det är på måndag, säger Pesonen.

Han oroade sig främst över hur krisen påverkar de finländska företagens affärer och den finska ekonomin som helhet.

Säsongen inleds senare

För ett par år sedan gjorde finländarn­a över 400 000 fritidsres­or till Ryssland, enligt uppgifter från Statistikc­entralen. I fjol ökade antalet resenärer under början av året och den klart populärast­e destinatio­nen var S:t Petersburg.

Den här tiden av året är lågsäsong och St. Peter Line inledde kryssninga­rna för i år först den här veckan. Forssell säger att det verkliga läget torde klarna de närmaste veckorna.

Neva Tours vd Raimo Kaisanlaht­i tror att det dyra visumet som krävs för Rysslandsr­esor påverkar mer än händelsern­a i Ukraina.

– Konkurrent­en är Estland som är en billig och enkel destinatio­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland