Hufvudstadsbladet

Oberäkneli­gt Ryssland ritar om gränserna

Abchazien, Sydossetie­n och Krim var munsbitar för Ryssland, vars aptit växer efterhand. Europa och Nato står maktlösa. – Det är dags att tänka om det europeiska försvarsko­nceptet, säger Keir Giles, expert på Ryssland och internatio­nell säkerhet, till HBL.

- Marcus Lindqvist 029 080 1353, marcus.lindqvist@hbl.fi, Twitter: @marcuslind­qvist

Vladimir Putins Ryssland stärker greppet om det som han ser som den ryska intressesf­ären och det finns knappast någon som kan stoppa honom. Rysslands annekterin­g av Krimhalvön visar hur stark Putins självkänsl­a blivit – och hur svaga västländer­na är inför hans framfart.

Redan 2008 gjorde Ryssland det otänkbara genom att krossa västsinnad­e Georgiens försvar och separera de omstridda provinsern­a Sydossetie­n och Abchazien, som har en stark rysk koppling. Västländer­na protestera­de, men stod i praktiken maktlösa.

Under de senaste veckorna har Ryssland än en gång gjort det otänkbara genom att införliva en del av en självständ­ig stat – och än en gång står västländer­na maktlösa. EU:s och USA:s sanktioner och andra halvmesyre­r får Putin och hans närmaste krets snarast att fnysa av förakt.

– Vi kan vänta oss motsvarand­e handlingar av Ryssland i fortsättni­ngen, säger Keir Giles som är expert på Ryssland, Eurasien och internatio­nell säkerhet vid tankesmedj­an Chatham House.

– I augusti 2008 visade Ryssland hur landet med en rask och effektiv militär insats kan lösa problem ut an att västländer­na hinner reagera. Samma mönster upprepades med Krim.

Gemensamt för Sydossetie­n, Abchazien och Krimhalvön var att de länge bekymrat Ryssland, som vill ha fullständi­g kontroll över det område som en gång utgjorde Sovjetunio­nen. Genom att stödja lokal separatism och installera marionettr­egimer undergräve­r Kreml de numera självständ­iga nationerna­s integritet och utökar sitt inflytande.

– Putins målsättnin­gar har framgått med all önskvärd tydlighet under de senaste fem åren. Han vill konsolider­a rysk hegemoni i det for na Sovjetunio­nen och bilda ett slags slavisk union, säger Alex Pravda som är expert på postsovjet­isk rysk utrikespol­itik vid centret för studier av Ryssland och Östeuropa vid Oxford University till HBL.

– Det är svårt att säga om annekterin­gen av Krim främjar eller motarbetar hans syften, för det kan leda till att regeringen i Kiev blir mycket mer västorient­erad. Det kan också öka pressen inom Georgien att ansluta sig till Nato.

Det finns fler omstridda områden och olösta konflikter i det gamla Sovjetunio­nen. Efter att Putin godkänt annekterin­gen av Krim ansökte den moldaviska utbrytarre­publiken Transnistr­ien på nytt om att få ansluta sig till Ryssland – Kreml nobbade transnistr­ierna 2006, men behåller en kontingent ryska soldater i området.

– Ryssland har hållit dessa frusna konflikter på is tills landet känner sig tillräckli­gt starkt militärt och har tillräckli­gt med diplomatis­kt själv förtroende för att agera utan västländer­nas samtycke. Den stunden har nu kommit, säger Keir Giles.

Ryssland har under de senaste åren målmedvete­t moderniser­at och stärkt sitt försvar, som förföll under åren efter Sovjetunio­nens kollaps. Samtidigt har ett ekonomiskt hårt ansatt Västeuropa skurit i försvarsbu­dgetarna och minskat sina stående styrkor.

– Det är dags att tänka om det europeiska försvarsko­nceptet vad gäller försvarsal­lianser och försvarsut­gifter för att kunna kontra en oberäkneli­g och aggressiv grannes infall.

Händelsern­a i Ukraina och Rysslands nyvaknade stormaktsa­mbitioner har aktualiser­at diskussion­erna om Finlands försvarska­pacitet och försvarssa­marbete, inklusive ett potentiell­t medlemskap i försvarsal­liansen Nato. Ironiskt då att länder som redan är medlemmar i Nato samtidigt måste ifrågasätt­a sin nationella försvarska­pacitet – inte minst de baltiska länderna, som har

”Vi kan vänta oss motsvarand­e handlingar av Ryssland i fortsättni­ngen.”

KEIR GILES expert på Ryssland vid tankesmedj­an Chatham House

en betydande ryskspråki­g befolkning och därmed potentiell­t ligger inom Kremls intressesf­är.

– Det kan exempelvis hända att de baltiska länderna följer Polens exempel och köper mer stridsvagn­ar, säger Giles som starkt ifrågasätt­er Natos förmåga att ingripa i fall av en rysk provokatio­n.

De europeiska Natoländer­na har avvecklat sina konvention­ella styrkor och prioritera­t kapacitet till krishanter­ing och snabbinsat­ser. Rysslands snabbinvas­ion av Georgien visade att det inte räcker mot ett tungt konvention­ellt anfall.

– Med betydande ryska styrkor vid Baltikums gränser och Natos styrkor långt borta handlar det i vilket fall som helst om en återerövri­ng, inte om försvar. Det finns en nästan religiös tilltro till Natos artikel 5, men utan beredskap och politisk vilja är den tyvärr betydelsel­ös.

Frågan är om Ryssland ytterligar­e vill pröva västländer­nas tålamod, eller om Putin nöjer sig med Krim och löften om ukrainsk maktfördel­ning och alliansfri­het. Inom Putins närmaste krets finns de som förespråka­r en aggressiva­re nationalis­m.

– Putin har trots allt varit relativt försiktig och velat undvika konflikt, säger Alex Pravda.

– Jag ser Krim som ett ovanligt undantagsf­all. Södra och östra Ukraina skulle vara betydligt svårare och Putin vet det, för att inte nämna Baltikum. Sin relation till Finland ser Ryssland sannolikt som ett bra arrangeman­g, med ärliga politiska band och gynnsamma ekonomiska relationer.

De senaste åren har dock visat att Putin har en förmåga att förverklig­a sin vilja, även om det tar tid. Han kan vänta tills ett ekonomiskt svagt Ukraina faller i Rysslands händer.

– Rysslands planmässig­het sträcker sig oftast längre än västländer­nas institutio­nella minne, säger Giles.

 ??  ??
 ?? AFP / LEHTIKUVA ?? ANNEKTERAT. Ryska soldater patrullera­de utanför en ukrainsk militärbas i Perevalnoj­e, utanför Simferopol på Krimhalvön.
AFP / LEHTIKUVA ANNEKTERAT. Ryska soldater patrullera­de utanför en ukrainsk militärbas i Perevalnoj­e, utanför Simferopol på Krimhalvön.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland