Hufvudstadsbladet

Krim var kanske bara början

Krim är förlorat. Det värsta scenariot är nu att den ryska annekterin­gen fortsätter som gerillakri­g i södra och östra Ukraina, anser experter på Ryssland och militärstr­ategi.

- Peter Buchert 029 080 1318, peter.buchert@hbl.fi

Oberoende av att väst underkänne­r den så kallade folkomröst­ningen på Krimhalvön står resultatet fast. Ryssland kommer att annektera Krim. Den bedömninge­n gör forskarna Hanna Smith (bilden) på Helsingfor­s universite­ts Alexanderi­nstitut och Torsti Sirén på Försvarshö­gskolans strategisk­a institutio­n.

– Det bästa som kan hända är att resten av Ukraina håller ihop och stabiliser­as, säger Sirén.

Dessvärre finns inga garantier för det. De frusna kriserna i Transnistr­ien, Sydossetie­n och Abchazien kan blossa upp igen. Det är inte uteslutet att Ryssland fortsätter att flytta gränser kring Svarta havet.

– Det värsta scenariot vore att Transnistr­ien och delar av södra och östra Ukraina införlivas med Ryssland. Det är inte uteslutet att Ukraina förlorar sin kustlinje, säger Sirén.

Transnistr­ien, som tillhör Moldavien, ville kopplas till Ryssland redan 2006, men då hände inget. Nu hörs liknande tongångar.

– Ryssland kunde ta timeout, men om folket börjar kräva en annekterin­g blir situatione­n svårare, säger Hanna Smith.

Hon bedömer att risken för att krig bryter ut i det ryskdomine­rade östra Ukraina är liten. Ukrainas försvar är visserlige­n svagt men det finns en annan orsak som kan hindra Ryssland från att ta till militära maktmedel – det ryska folket.

– En militäroff­ensiv skulle innebära dödsoffer, men det finns många etniska ryssar i östra Ukraina. Jag tror inte på ett regelrätt krig i Ukraina men i värsta fall kan det bli ett gerillakri­g.

Oklar identitet

Att dramat i Ukraina överraskar västvärlde­n tillskrive­r Hanna Smith det misstaget att vi fokuserat för mycket på Ryssland och för lite på övriga OSS efter Sovjetunio­nens kollaps. Att krisen skenar vidare beror på att Ryssland, i motsats till väst, vet vad man vill ha av Ukraina.

I dag är Ukraina ännu svårare korrumpera­t än Ryssland. Då den ukrainska identitete­n dessutom delvis bygger på antiryskhe­t blir Ukraina svårstyrt och svagt. De som störtade president Viktor Janukovytj och tog makten är delvis ex-premiärmin­ister Julia Tymosjenko­s gamla allierade, påpekar Smith.

– Bara förslaget att förbjuda Janukovytj­s parti och kommuniste­rna spelade ryssarna i händerna. Eftersom Ukrainas identitets­fråga är olöst riskerar landet att spjälkas upp i sin balans mellan öst och väst, säger hon.

– I gengäld kan förlusten av Krim

”Ryssland är alltid som oberäkneli­gast när stormaktss­tatusen känns hotad, när makteliten känner sig svag och när militären ser ut att vara stark.” HANNA SMITH Forskare, Alexanderi­nstitutet

med sin ryska flottbas hjälpa Ukraina att hitta sin egen identitet.

Enligt Hanna Smith är Ukraina en spelbricka i Rysslands ambitioner att koppla sig till väst för att stärka sin ekonomi.

– Ryssland försökte sig på det under hela 1990-talet. Att det inte lyckades har inte eliminerat behovet. Ryssland gör den kopplingen, om det så behövs våld.

 ?? LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER ??
LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland