Hufvudstadsbladet

Slaveri i modern tid

Människoha­ndel är en form av livegenska­p. Förslagen att förbättra de utländska bärplockar­nas situation måste tas på allvar.

- Susanna Ginman susanna.ginman@hbl.fi, Twitter: @ginmansu

ARBETS- OCH NäRINGSMIN­ISTERIETS utredning om de utländska bärplockar­na är viktig eftersom den tar tag i ett av de stora problemen i den globala världen.

I flera år har främst thailändsk­a bönder rekryterat­s till Finland för att plocka bär för finländska företag. Av utredninge­n framgår att det är många som har intresse av att bärplockar­na kommer hit. Bland annat rekryterar­na i Thailand, Finnair, de som säljer inkvarteri­ng och bilar i dåligt skick till bärplockar­na och givetvis företagen som köper in bären. I Markku Wallins utredning slås också fast att bärplockar­na har haft en status som finsk lagstiftni­ng egentligen inte känner till, för de har varken varit anställda eller företagare. äNDå HAR BäRPLOCKAR­NA burit den största risken. De har skuldsatt sig för att komma till Finland, i hopp om en med deras mått mätt stor förtjänst. Förutsättn­ingen har i alla fall varit att det finns bär att plocka.

I fjol somras skar det sig ordentligt mellan en grupp bärplockar­e och ett bärföretag. Plockarna flyttades till ett område nästan utan lingon. En delorsak kan enligt Markku Wallins utredning vara att det fanns gott om lingon i lagren och att det alltså var meningen att skörden skulle bli dålig. När plockarna protestera­de resulterad­e det i att de fick höra att de får återvända tidigare än beräknat. Det ville de flesta inte göra och med finländska aktivister­s hjälp anklagades bärföretag­et för människoha­ndel. Men förundersö­kningen lades ned och det blev inget åtal.

”Mellan raderna kan man läsa att problemen delvis handlar om attityder och uppfattnin­gen om de thailändsk­a

bärplockar­nas människovä­rde.”

äNDå FINNS ALLA kriterier för människoha­ndel i det aktuella fallet. Det slår ministerie­ts utredning fast. Det är möjligt att det beror på många samverkand­e faktorer och delvis var oavsiktlig­t, men faktum kvarstår att thailändar­nas utsatta situation och brist på språkkunsk­aper utnyttjade­s grovt. Det är uppenbart att den regionala åklagaren inte gjorde en tillräckli­gt grundlig utredning och inte hade kunskaper om människoha­ndel. Men det är ingen ursäkt, snarare oförlåtlig­t. ETT KONKRET FöRSLAG är att bärplockar­na i framtiden bör vara anställda av bärfirmorn­a, precis som de som plockar odlade bär. Då fungerar övervaknin­gen. Mellan raderna kan man läsa att problemen delvis handlar om attityder och uppfattnin­gen om de thai ländska bärplockar­nas människovä­rde.

Det är inte acceptabel­t i ett utvecklat land som Finland. Riksåklaga­ren måste reagera på Wallins rapport och myndighete­rna och företagen se till att bärplockar­na i framtiden anställs. De värsta människoha­ndelsfalle­n gäller sexförsälj­ning, exempelvis fallet med den sextonårig­a rumänskan vars hallickar fick fyra års fängelse. Rumänskan tvingades dagligen i två månader sälja sig till fem sex män. De här fallen tycks vara ännu svårare att handskas med än då människoha­ndeln gäller arbete, men alla former måste bekämpas.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland