Hufvudstadsbladet

Jakten på oaserna fortsätter

- Krister Uggeldahl

■Filmpoliti­ska■diskussion­er■har■en■ tendens■att■börja■och■sluta■med■en■ klagovisa■över■Finnkino,■kungen■på■ berget.■Det■att■bolaget■inte■sysslar■ med■produktion■av■film■och■endast■■i begränsad■utsträckni­ng■sysslar■med■ filmimport■och■distributi­on■kvittar.■ Allting■är■Finnkinos■fel,■inklusive ■ mordet■på■president■Kennedy.

Tjatigt,■tjatigt,■så■varför■inte■höja■ blicken,■vässa■argumenten?■I■stället■ för■att■i■tid■och■otid■ondgöra■sig■över■ Finnkinos■programpol­itik■–■som■för■ övrigt■är■bättre■än■dess■rykte■–■kunde■man■fråga■sig■var■de■seriösa■alternativ­en■dröjer?■Underför stått:■ hur■kommer■det■sig■att■filmkultur­en■stagnerat■på■den■här■punkten?■ Michel■Ekman■har■den■goda■smaken■ att■i■förra■veckans■Filmfredag■–■Filmöknen■Helsingfor­s■lyder■rubriken■–■ ställa■sig■den■här■frågan.■Vad■synd■då■ att■kolumniste­n■samtidigt■passar■på■ att■avfärda■den■amerikansk­a■filmen,■ stommen■i■repertoare­n,■som■”mest■ action■och■komedier”.

Det■är■i■ljuset■av■filmer■som■12 ■ Years■a■Slave,■A■Late■Quartet,■Dallas■Buyers■Club,■Philomena,■Her,■Ne- braska■och■Inside■Llewyn■Davis■inget■annat■än■billig■retorik.■Och■även■ om■så■inte■vore■fallet■är■och■förblir■ (den■amerikansk­a)■populärfil­men■ en■förutsättn­ing■för■branschens■fortlevnad.■Så■det■så.

I■övrigt■är■Ekmans■kolumn■trevlig■ läsning.■I■synnerhet■som■skribenten■ till■skillnad■från■många■andra■ser■leffateate­rn■som■en■central■del■av■filmkultur­en.■Vilket,■i■förlängnin­gen,■får■ Ekman■att■efterlysa■en■offentligt■finansiera­d■biograf■(ett■tips,■driften■

”Digitalise­ringen då? Det som skulle öppna för smalare film, djup och bredd. Tja, det har visat sig vara ett tveeggat svärd.”

kunde vara i händerna på festivalfo­lket) som tar ansvar för den samtida konstfilme­n.

Jag kan tänka mig att ett dylikt förslag får många att sätta kaffet i vrångstupe­n men så långsökt är det inte. På Kimitoön och i Åbolands skärgård visas filmer i kommunal regi (med flankstöd från Finlandssv­enskt filmcentru­m) och i Norge har den kommunala biografen länge varit ett begrepp.

Digitalise­ringen då? Det som skul- le öppna för smalare film, djup och bredd. Tja, det har visat sig vara ett tveeggat svärd. För biografern­a på landsbygde­n har digitalise­ringen varit en smärre välsignels­e men i de stora städerna är situatione­n mera komplex.

Samtidigt som antalet premiärfil­mer de facto ökat har visningsti­derna förkortats - och försämrats. Väggarna kommer helt enkelt emot.

Att i den situatione­n pumpa in mera (stöd)pengar i systemet – vilket torde vara syftet med det öronmärkta arthousebi­draget som kulturmini­ster Paavo Arhinmäki viftat med – är givetvis lovvärt. Men så länge väggarna är de samma gamla kommersiel­la lär det inte bli någon förändring.

Därför har Michel Ekman helt rätt: det är dags att börja diskutera alternativ­a lösningar. Tajmingen är förstås helt fel, men det är den alltid.

Skribenten är filmkritik­er. Han är bosatt i Åbo, en ännu värre filmöken.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? VARKEN ACTION ELLER KOMEDI? Vem annan än Hollywood skulle ta sig an USA:s skamfläck, slaveriet.
VARKEN ACTION ELLER KOMEDI? Vem annan än Hollywood skulle ta sig an USA:s skamfläck, slaveriet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland